NBC stuurt toppresentator Matt Lauer de laan uit na beschuldiging van seksueel misbruik

In de VS heeft NBC Matt Lauer ontslagen na een beschuldiging van seksueel misbruik. De toppresentator van het ochtendprogramma "Today" zou grensoverschrijdend gedrag bij een collega hebben gesteld.

Opnieuw is een bom gevallen in het Amerikaanse medialandschap: enkele uren geleden heeft NBC Matt Lauer op staande voet ontslagen. De toppresentator en het goudhaantje van de nieuwszender zou een collega seksueel hebben misbruikt.

Bij ons is Matt Lauer niet echt bekend, maar in de VS is hij een van de grootste namen in de journalistiek. Sinds 1997 was hij anker van "Today", het ochtendprogramma van NBC dat hij de voorbije jaren samen met Savannah Guthrie en Hoda Kotb presenteerde.

"Dit is een droevige morgen voor NBC News"

Het waren Guthrie en Kotb die het nieuws van het ontslag van Lauer enkele uren geleden live op tv bekendmaakten. "Dit is een droevige morgen voor NBC News", zei Guthrie, waarna ze de mededeling voorlas die hoofdredacteur Andrew Lack eerder op de ochtend had verspreid.

"Maandagavond hebben we een gedetailleerde klacht ontvangen van een collega over ongepast seksueel gedrag op de werkvloer van Matt Lauer", leest de mededeling. "Na een grondig onderzoek, bleek het een duidelijke schending van de normen van onze onderneming. Daarom hebben we besloten zijn contract te beëindigen."

"Hoewel het de eerste klacht over zijn gedrag is in de meer dan 20 jaar dat hij bij NBC News aan de slag was, hebben we redenen om aan te nemen dat dit mogelijk geen geïsoleerd incident was. Onze hoogste prioriteit is om een werkomgeving te creëren waar iedereen zich veilig en beschermd voelt en om te garanderen dat daden die tegen onze kernwaarden indruisen niet zonder gevolgen blijven, ongeacht wie ze pleegt."

20 miljoen dollar

Vorig jaar tekende Lauer nog een nieuw contract bij NBC waarbij hij naar verluidt op een jaarinkomen van 20 miljoen dollar (16,9 miljoen euro) kon rekenen. Hij was niet alleen presentator van "Today", maar nam ook beruchte interviews af zoals dat met acteur Charlie Sheen in 2015 waarin hij bekende dat hij seropositief is. Lauer was vorig jaar ook moderator van een van de presidentiële debatten tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Op Twitter heeft die laatste al gereageerd op het ontslag van Lauer, niet zonder naar NBC uit te halen. "Wow, NBC heeft Matt Lauer zopas ontslagen wegen "ongepast seksueel gedrag op de werkvloer". Maar wanneer worden de toplui van NBC ontslagen omdat ze zoveel fake news verspreiden? controleer het verleden van Andy Lack!"

Meest gelezen