Oei, verkeerd getankt! Wat nu?

In een tankstation in de provincie Antwerpen hebben een 10-tal automobilisten in plaats van diesel benzine getankt,  en omgekeerd. De schuld lag bij de leverancier, die zich bij het vullen van de citernes vergist had. De vergissing is intussen al  lang rechtgezet. Maar wat als je de tank van je wagen vult met de verkeerde brandstof?

Bij pechverhelpingsdienst Touring kunnen ze erover meespreken. Jaarlijks krijgen ze daar zo'n 4.000 oproepen van automobilisten die de verkeerde brandstof in de tank hebben gedaan. "We raden automobilisten in dat geval aan om zo snel mogelijk aan de kant te gaan staan," zegt woordvoerder Danny Smagghe. "Onze wegenwachters komen dan ter plekke om de brandstof te verwijderen. Ze hebben daar zelfs speciale voertuigen voor."

Wat als...

Als je merkt dat je de verkeerde brandstof in de tank aan het doen bent, is het aan te raden de motor niet te starten en meteen hulp in te roepen. Zolang de brandstof niet in de motor terechtkomt, kan daar niets gebeuren. Maar heel wat mensen merken hun vergissing pas op als ze aan het rijden zijn.

"Wie een lege dieseltank vult met benzine, zal niet ver geraken want de motor valt vrijwel onmiddellijk stil", zegt expert Autotechnologie Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool. "Wie zijn benzinetank vult met diesel, zal ondervinden dat de wagen stroever rijdt en schokt. De auto stuurt geen waarschuwingssignaal uit als je verkeerd getankt hebt, dus je zal het als automobilist vooral ondervinden als je de verkeerde brandstof getankt hebt." 

Diesel minder schadelijk voor benzinemotor dan omgekeerd

Diesel is voor een benzinemotor minder schadelijk dan benzine voor een dieselmotor. "Benzinemotoren zijn robuust en kunnen diesel wel aan. Dieselmotoren daarentegen zijn zo ontworpen dat ze alleen maar op diesel draaien. Diesel is namelijk vettig en heeft ook een smerende functie, terwijl benzine  juist ontvet. Als je benzine in een dieselmotor doet, dan loopt die minder gesmeerd en loop je het risico dat er metaaldeeltjes loskomen die de motor beschadigen", verklaart Pecqueur.    

Als je benzine in een dieselmotor doet, dan loopt die minder gesmeerd en bestaat het risico dat er metaaldeeltjes loskomen

Mark Pecqueur, Thomas More Hogeschool

Het is dus zaak om bij een "foute tankbeurt" zo snel mogelijk de foute brandstof uit de wagen te laten verwijderen. Zeker als je een dieselwagen hebt. "In het slechtste geval moet je als dieselrijder de hogedrukpomp, de injectoren, de pomp in de brandstoftank en de brandstoftank zelf laten vervangen. En dat zijn kosten die flink kunnen oplopen", besluit Pecqueur.