Videospeler inladen...

Ook huiszoeking bij de VRT naar verboden wapens

In een onderzoek naar illegaal wapenbezit en internationale wapenhandel waren er vandaag verschillende huiszoekingen. De politie was op zoek naar wapens die in Slovakije gekocht werden via het internet. In het kader daarvan kwamen de agenten ook langs bij de VRT. Ze waren op zoek naar een kalasjnikov die een VRT-journalist in Slovakije had gekocht voor een reportage over wapenhandel. 

In een groot onderzoek naar illegaal wapenbezit en internationale wapenhandel is de politie vanmorgen binnengevallen op twintig plaatsen over het hele land. De speurders waren op zoek naar wapens die in Slovakije gekocht werden via het internet. In totaal werden 17 handvuurwapens gevonden die geneutraliseerd zijn. Het is niet meer mogelijk om met de wapens te schieten, maar ze zijn wel makkelijk weer in elkaar te zetten.

Eén van de huiszoekingen bracht de speurders naar de VRT. Tom Van de Weghe kocht ongeveer een jaar geleden een geneutraliseerde kalasjnikov in een winkel in Slovakije om te testen of het wapen makkelijk opnieuw schietklaar kon worden gemaakt. Dat bleek bij de kalasjnikov in kwestie niet het geval.

Maar er is wel degelijk een probleem met wapens uit Slovakije. Omdat de wetgeving er soepeler is dan in andere Europese landen, kunnen de wapens die geneutraliseerd zijn heel makkelijk opnieuw gebruiksklaar worden gemaakt. En die wapens zijn makkelijk te kopen via het internet.

Meest gelezen