Videospeler inladen...

Puigdemont bezoekt opera in Gent, Spaanse ambassadeur past

Carles Puigdemont bezoekt in Gent de operavoorstelling "Le Duc d'Albe", een voorstelling over de Spaanse onderdrukking en de Nederlandse opstand in 1568. De afgezette Catalaanse president komt er op uitnodiging van Aviel Cahn, artistiek directeur van Opera Vlaanderen. De ambassadeur van Spanje stuurt zijn kat.

Puigdemont is rond 19.15 uur aan het operagebouw van Gent aangekomen en werd ontvangen door Cahn. Er loopt momenteel een Europees aanhoudingsmandaat tegen de Catalaanse politicus, maar het is aan het Belgisch gerecht om over te gaan tot een arrestatie en zijn eventuele uitlevering.

Zo ver is het nog niet en in de tussentijd ziet Puigdemont in Gent de voorstelling "Le Duc d'Albe", een opera van de Italiaanse opera-componist Gaetano Donizetti en Giorgio Battistelli.

Hij doet dat na een openlijke uitnodiging van artistiek directeur Aviel Cahn, die in een opiniestuk in De Tijd op 15 november het 16e-eeuwse verhaal vergeleek met de actualiteit. "In de opera vecht het Vlaamse volk tegen de Spaanse overheersing door de hertog van Alva", zegt Cahn. "Donizetti laat ons zien hoe in het manipulatieve spel, ingegeven door persoonlijke, emotionele motieven, vooral het volk slachtoffer wordt. Hij toont niet de haat of de revolte, maar de waardigheid van het volk."

Cahn vindt dat "als de politiek er niet in slaagt tot een oplossing te komen, uiteindelijk het volk onthoofd wordt." De directeur hoopt in het opiniestuk dat de opera een moment van reflectie kan bieden voor de Catalaanse en Spaanse vertegenwoordigers. "misschien zullen de excellenties na deze opera-ervaring terug meer waardigheid op de agenda plaatsen" klonk het.

Ook de ambassadeur van Spanje was vanavond welkom, maar die ging niet op de uitnodiging in.

Meest gelezen