Hendrik Kerstens

Retrospectieve van fotograaf Hendrik Kerstens in Knokke

In kunstgalerij De Mijlpaal in Knokke loopt momenteel een retrospectieve met werk van de Nederlandse fotograaf Hendrik Kerstens. Kerstens is vooral bekend van zijn door Vermeer geïnspireerde portretten van zijn dochter. 

Kerstens ging niet naar de kunstschool. Pas op zijn 40e (tot dan zat hij in de zakenwereld) ging hij voor een carrièreswitch en begon hij zich te verdiepen in de wereld van de fotografie. Zijn vrouw Anna werkte fulltime. Kerstens ging meer voor hun dochter Paula zorgen.

Paula werd zijn model en zijn muze, maar ook de spiegel van zijn eigen ontwikkeling als vader, als mens en als kunstenaar. Hoewel de referenties naar de schilderkunst van de Gouden Eeuw (Johannes Vermeer) altijd aanwezig lijken, is het spanningsveld tussen model en kunstenaar zijn grootste constante. 

Hendrik Kerstens

In België raakte zijn werk bekend toen De Mijlpaal in 2010 in het Clarissenklooster in Hasselt de tentoonstelling "inGewikkeld" lanceerde met de foto "Paperbag" als campagnebeeld. 

Het werk van Kerstens werd opgenomen in honderden fotoboeken en in tijdschriften en het werd ontelbare keren gedeeld op Instagram of Pinterest. Zijn werk was al te zien in Amsterdam, Brussel, Londen, New York en Los Angeles. De retrospectieve in Knokke loopt tot en met 25 februari. 

Hendrik Kerstens

Meest gelezen