Al-Ekhbariya

Saudische prins koopt zich vrij voor één miljard dollar

Prins Miteb bin Abdullah was begin november gearresteerd, samen met vier ministers, elf prinsen en tientallen oud-ministers. Ze werden verdacht van corruptie. Samen met drie anderen is prins Miteb nu weer vrijgelaten, na de betaling van een som van één miljard dollar.

Tijdens ondervragingen heeft de prins ondertussen bekend. Hij is ook al ontslagen als bevelhebber van de Nationale Garde. Prins Miteb is de zoon van de overleden koning van Saudi-Arabië Abdullah. De anticorruptiecampagne die leidde tot zijn arrestatie wordt geleid door de zoon van de huidige koning Salman.

Hervormingen

In juni werd prins Mohammed bin Salman aangewezen als troonopvolger. Hij kreeg de taak om een nieuwe toekomst uit te stippelen voor het olierijke koninkrijk, een toekomst waarin het minder afhankelijk zou zijn van de schommelende olieprijzen. De grote hervormingen die hij wil doorvoeren behelzen onder meer de arbeidsmarkt en het overheidsapparaat.

Gematigde islam

De kroonprins kondigde een maand geleden ook aan dat het aartsconservatieve land nood heeft aan een gematigde islam. Een van de eerste maatregelen die hij op dat vlak nam, was de opheffing van het verbod op autorijden voor vrouwen. Die maatregel gaat in begin volgend jaar.

Machtsstrijd

Die hervormingen verlopen niet rimpelloos en roepen weerstand op in hooggeplaatste kringen. De massa-arrestaties van begin november passen mogelijk binnen de machtsstrijd in de hoogste regionen van het land. Samen met Miteb bin Abdullah zijn nog drie andere arrestanten vrijgelaten, maar wie dat zijn, is niet bekendgemaakt.

Meest gelezen