Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump retweet anti-moslimfilmpjes van extreemrechtse Britse politica

De Amerikaanse president Donald Trump heeft drie filmpjes geretweet van de extreemrechtse Britse politica Jayda Fransen. In de filmpjes, van bedenkelijke herkomst, is geweld te zien dat door moslims zou zijn uitgeoefend.

De video's zijn tussen 12.35 uur en 12.45 uur Belgische tijd (06.35 uur en 06.45 uur Washington-tijd) gedeeld via de persoonlijke account van Donald Trump. In de filmpjes, die zonder bijkomende commentaar zijn geretweet, is te zien hoe moslims een man van een appartementsgebouw gooien, een mariabeeld vernietigen en een jongeman op krukken in elkaar slaan.

Na deze drie geretweete filmpjes gaat Trump over tot wat we van hem gewoon zijn op Twitter: hij beschuldigt CNN van "fake news". Maar "fake news" zijn de video's die hij zelf heeft geretweet evenzeer.

Filmpjes zijn allemaal al enkele jaren oud

VRT-collega en verification expert Majd Khalifeh speurt de sociale media af om de echtheid van dergelijke filmpjes op sociale media te achterhalen. "Verificatie is niet alleen achterhalen of iets daadwerkelijk is gebeurd", zegt hij in "De wereld vandaag". "Het is ook zoeken naar de context en de datum waarop iets is gepost, en naar wie het heeft gepost."

Twee van de drie door Trump geretweete filmpjes zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, waar het "half beroemde filmpjes zijn geweest", zegt Khalifeh. "Het filmpje waarin iemand van een dak wordt gegooid, is een beruchte video van juli 2013 uit Egypte, toen er heel gewelddadige clashes zijn geweest."

Het filmpje waarin een mariabeeld wordt vernield, komt uit Syrië, en is ook al enkele jaren oud. "De man die met het beeld gooit, is niet zomaar "een moslim", maar een bekende jihadist die zich later bij IS heeft aangesloten."

Het derde filmpje is afkomstig van de Nederlandse site Dumpert, waarop het intussen niet meer te zien is. Het bijschrift van Jayda Fransen was "Muslim beats up Dutch boy on crutches" (Moslim slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar), maar volgens de Nederlandse weblog GeenStijl en de krant De Telegraaf is de dader die getoond wordt in werkelijkheid helemaal geen moslim.

"Het is een filmpje uit mei 2013", weet ook Khalifeh. "Zowel lokale als nationale media hebben toen over dit verhaal bericht. Het ging om een incident in Noord-Holland, dat helemaal niets te maken heeft met migranten of moslims. De dader en de persoon die het filmpje online zetten, zijn trouwens de dag daarop al opgepakt door de politie. De zaak is meteen afgehandeld, maar toch wordt zo'n klein verhaaltje gerecupereerd door rechtse stemmen voor propaganda-doeleinden."  

Jayda Fransen, een "fanatieke, anti-islamitische, racistische onrustzaaier"

Jayda Fransen is waarnemend leider van Britain First, een kleine, extremistische beweging. Dat de partij enige bekendheid geniet, komt doordat de man die vorig jaar de Britse politica Jo Fox vermoordde, "Britain First" riep net voor hij toesloeg.  

Correspondente in Londen Lia van Bekhoven omschrijft partijleidster Fransen als "een heel fanatieke, anti-islamitische, racistische onrustzaaier die op dit moment vervolgd wordt omdat ze mensen op religieuze gronden zou hebben lastigvallen".

Fransen was in de wolken dat ze door Trump geretweet werd, en uitte haar blijdschap in hoofdletters op Twitter.

Meest gelezen