PA Wire/PA Images

Verenigd Koninkrijk bereid om 60 miljard euro te betalen aan Europese Unie

Het bericht staat vanmorgen in de kwaliteitskranten The Daily Telegraph, The Times en The Guardian, en ook de BBC meldt het. Ze citeren bronnen dicht bij de onderhandelingen, maar zowel Brussel als Londen ontkent dat er al sprake is van een akkoord.

Het bedrag van ongeveer 60 miljard euro is veel meer dan wat de Britse regering tot nu toe bereid was te betalen. Dat schommelde rond de 20 miljard euro. De Europese Unie rekende op een bedrag in de orde van grootte van 60 tot 100 miljard, een bedrag waar, in de woorden van de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson "de Europese Unie kon naar fluiten".

Onderhandelingen over uitstap

Dat de Britse regering er nu toe bereid zou zijn om veel meer dan 20 miljard neer te tellen, heeft te maken met de onderhandelingen over een toekomstige handelsrelatie met de Europese Unie, die pas van start kunnen gaan wanneer de uitstap uit de Europese Unie is geregeld. Tijdens een top op 14 december hakken de Europese staatshooden en regeringsleiders de knoop door of en wanneer die onderhandelingen kunnen beginnen.

Grens tussen Ierland en Noord-Ierland

Voor het zover is, moet het Verenigd Koninkrijk nog twee andere kwesties regelen: de rechten van de Europese onderdanen in het Verenigd Koninkrijk, en de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland. Over de eerste kwestie is er vooruitgang geboekt, maar de vraag hoe de grensovergangen tussen Noord-Ierland en Ierland concreet vorm moeten krijgen, is lastiger. De Britse regering heeft van de Europese Unie tot maandag 4 december de tijd gekregen om daar een oplossing voor te bedenken.

Meest gelezen