Vergeet het slechte nieuws van het afgelopen jaar, hier is 10 x goed nieuws uit 2017

Van 2017 werden we niet altijd even vrolijk. Ja, er was slecht nieuws en dat moet ook gebracht worden. Toch was er ook af en toe reden tot optimisme en zelfs juichen. Van deze 10 dingen werden we blij dit jaar. Al mag het natuurlijk altijd een beetje meer zijn.

Op 9 juli wordt Mosul bevrijd, na een veldslag die 8 maanden duurt. Het is een mijlpaal in de Iraakse strijd tegen de terreurgroep IS, het begin van het einde voor het kalifaat. De stad is wel volledig verwoest en de helft van de bevolking sloeg op de vlucht.

Muziek was ten strengste verboden onder het bewind van IS en veel muziekinstrumenten werden vernietigd. Rudi Vranckx besloot een oproep te lanceren in België, om zo veel mogelijk instrumenten in te zamelen voor Mosul. De respons was enorm. Enkele maanden na de bevrijding, ging Vranckx zelf de instrumenten naar Mosul brengen.

Videospeler inladen...

Het is een lichtpuntje in het leven van de inwoners van Mosul, want voor het grootste deel ligt de stad nog altijd in puin. Begin volgend jaar is er een donorconferentie in Koeweit om onder meer Mosul weer op te bouwen.

Het belang daarvan mag niet onderschat worden, want Mosul is de op één na grootste stad van Irak en een smeltkroes van bevolkinsgroepen. De manier waarop de stad al dan niet heropgebouwd zal worden, zal bepalend zijn voor de manier waarop Irak een "nieuw IS" of een nieuwe interne oorlog kan vermijden en of al die bevolkingsgroepen nog met elkaar kunnen of willen samenleven.

Na jaren palaveren, was het op 15 juni 2017 dan eindelijk zover: het einde van de roamingtarieven. Sinds die dag moeten we niet meer extra betalen als we mobiel bellen of surfen binnen de Europese Unie.

De maatregel kwam er net op tijd voor het zomertoerisme en we maakten er gretig gebruik van. De mobiele operatoren meldden dat er tot een vervijfvoudiging was van het surf- en dataverkeer in het buitenland.

Videospeler inladen...

Ook op wetenschappelijk gebied was er dit jaar goed en hoopgevend nieuws. Een team van KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie kon het mechanisme achter de ziekte van Alzheimer volledig ontrafelen. Hier kunt u lezen wat de wetenschappers precies hebben ontdekt.

De ontdekking betekent natuurlijk niet dat er meteen een medicijn komt tegen de ziekte van Alzheimer, maar het is alvast een hoopgevende stap naar genezing.

Videospeler inladen...

Verrassing op het Songfestival. Het ingetogen, dromerige nummer "Amar pelos dois" van de Portugese artiest Salvador Sobral wint de hoofdprijs in Kiev en dat is een primeur voor zijn land.

Jammer genoeg ging het minder goed met de gezondheid van Sobral. Hij had een hartafwijking en stond een tijdlang op de donorlijst voor een nieuw hart. Begin december meldden Portugese media dat Sobral een nieuw hart had gekregen. Hij is ondertussen aan de beterhand.

Videospeler inladen...

Ons land doet het overigens uitstekend op het Songfestival in Kiev. Blanche wordt met "City lights" knap vierde. Ze doet het daarmee even goed als Loïc Nottet twee jaar eerder. Ook hij strandde net buiten de top 3.

Videospeler inladen...

Kernwapens waren ook in 2017 niet uit het nieuws verdwenen. Het Noord-Korea van Kim Jong-un maakt er geen geheim van om een kernarsenaal uit te willen bouwen, als het al niet zover is.

Het goeie nieuws is dan weer dat de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (Engels: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons of ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede wint.

De organisatie heeft als doel een verbod op het gebruik van kernwapens en ze wil het wereldwijde nucleaire arsenaal terugdringen. De campagne bestaat uit meer dan 400 partnerorganisaties in een honderdtal landen.

Videospeler inladen...

2017 was uiteraard ook een jaar vol prijzen en bijhorende beeldjes. Het beeldje dat het meest in het oog sprong, was de Internationale Emmy voor de Eén-reeks "Sorry voor alles" van bedenker Kamiel De Bruyne en presentator Adriaan Van den Hoof. Tijdens De Bruynes bedankspeech was een "sorry" nooit ver weg.

Videospeler inladen...

Dagen op voorhand had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de spanning al opgedreven rond een uitzonderlijke ontdekking. Op 22 februari werden we niet teleurgesteld. NASA ontdekte 4 nieuwe aardachtige planeten rond de ster TRAPPIST-1.

Lees hier het hele verhaal, maar het komt erop neer dat de planeten bewoond kunnen zijn door een of andere levensvorm, want er is vermoedelijk water aanwezig. De Belgische wetenschapper Michaël Gillon werkte mee aan de ontdekking.

Later op het jaar werd het enthousiasme enigszins getemperd door astronomen in Hongarije. Zij beweren dat de ster TRAPPIST-1 te ontstuimig is om leven op de planeten errond toe te laten. Maar hoop doet leven!

Volgend jaar gaat de spade voor de nieuwe Oosterweelverbinding eindelijk in de Antwerpse grond, maar dit jaar kregen we al een infrastructureel voorproefje met een nieuwe snelweg.

De A11 zorgt voortaan voor een vlotte verbinding tussen Brugge en Knokke-Heist en maakt ook de haven van Zeebrugge beter bereikbaar. Zo moet die de concurrentie met Calais en Duinkerke beter aangaan.

Het is de duurste snelweg van het land en bovendien de enige waar het verkeer af en toe zal stilstaan. De snelweg wordt immers gekruist door een grote brug voor de scheepvaart. Als er grote schepen moeten passeren, zal de brug opengaan en zullen de auto's dus even stilstaan.

Videospeler inladen...

Goed nieuws uit de dierenwereld. Dit jaar werd een nieuwe soort mensaap ontdekt, de Tapanuli orang-oetan. De nieuwe mensaap werd ontdekt in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Het gaat om de eerste nieuwe mensapensoort sinds de ontdekking van de bonobo in 1929 in Congo.

Het slechte nieuws is dat het dier al meteen de status bedreigd zal meekrijgen, want er zijn naar schatting nog maar 800 exemplaren in leven. De ontdekkers van de Tapanuli orang-oetan dringen er dan ook op aan maatregelen te nemen om deze mensapen te beschermen. Meer weten? Lees hier het volledige artikel.

Sumatran Orangutan Conservation Programme

"Boem! Paukenslag!" bij de royalminnende mens, want in 2017 was er ook de aankondiging van een prinselijk huwelijk. De Britse prins Harry maakte zijn verloving bekend met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, vooral bekend als Rachel Zane in "Suits".

Op zaterdag 19 mei 2018 trouwt het koppel, dat al een jaar samen is. Markle zal niet alleen haar Amerikaanse nationaliteit opgeven voor de Britse. Om met Harry te kunnen trouwen, zal Markle zich ook tot de anglicaanse kerk bekeren. Tijdens een eerste interview vernamen we ook al hoe ze elkaar leerden kennen tijdens een blind date.

Videospeler inladen...

Meest gelezen