Vergeet Nieuwstraat of Meir: MIVB brengt Monopoly-spel uit met bus- en tramhaltes

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft een eigen versie van Monopoly op de markt gebracht. Straten zijn vervangen door bus- en tramhaltes, en ook de bekende pionnetjes zijn aangepast. "Bijna 1 jaar heeft dit geduurd."

Wie al eens Monopoly speelt, weet het wel: de Nieuwstraat in Brussel of de Meir in Antwerpen, dat zijn de straten die je moét hebben. In de nieuwe versie die de MIVB nu op de markt brengt, veranderen de straten in Brusselse tram- en bushaltes. Wat daar de grote kleppers zijn? De Brouckère, Simonis en Montgomery. Het gaat om de drukste opstapplaatsen en ze kosten respectievelijk 400, 350 en 320 M.

Naast de straten zijn ook de klassieke pionnen aangepast. Geen hondje, hoed of boot, maar wel een metro, tram, bus, auto of fiets. Op de kanskaarten staan er teksten als "U heeft besloten uw auto op te geven: u ontvangt de premie van 150 M".

1 jaar

Het spel werd mee ontwikkeld door Ivan. Hij werkt al 14 jaar bij de MIVB en maakt er de dienstroosters van de bestuurders. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan gezelschapsspellen. 

(Lees voort onder de foto.)

"Bijna 1 jaar heeft het geduurd om tot de uiteindelijke versie te komen", zegt hij. Niet verwonderlijk, want Monopoly is auteursrechtelijk beschermd. Wie de licentie koopt, moet zich houden aan strikte voorwaarden. "In overleg met de uitgever hebben we de MIVB-touch zo goed mogelijk in het spel kunnen steken."

De MIVB-versie van Monopoly kost net geen 40 euro.

Meest gelezen