Verherstraeten over rapport Tomorrowlandscreening: "Screening van festivalgangers moet uitzondering zijn"

"Er zijn fouten gebeurd bij de politiescreening van Tomorrowland." Dat is de conclusie van het rapport van Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten. Het rapport werd vanmiddag voorgesteld in de Commissie. Servais Verherstraeten (CD&V) klinkt stellig: "Er zijn heel veel andere festivals waar er geen screening gebeurd is. Dus het kan ook zonder. Dat moet de regel zijn, de screening de uitzondering". 

De screening van de Tomorrowlandgangers – en de daaropvolgende uitsluiting van meer dan 30 festivalgangers: het was groot nieuws deze zomer. Comité P heeft nu geconcludeerd dat 28 van de 33 personen onterecht geweigerd werden op het festivalterrein. De politiewaakhond heeft zijn rapport vanmiddag voorgesteld in de Commissie. 

De grote vraag die het rapport als conclusie opwerpt, is of het doel – personen die een risico vormen uitsluiten – wel bereikt wordt. Het vernietigende antwoord: nee. Comité P is scherp voor de politie: de screening liet te wensen over. 

Zo werden er maar 29.186 personen gecontroleerd op een totaal van ongeveer 360.000 bezoekers. Ook de communicatie van de politie was een pijnpunt: stigmatiserend, zo klinkt het. Er komt ook kritiek op de criteria – drugsfeiten, geweld, radicalisme … - die gehanteerd werden. Ze zouden niet coherent geweest zijn. Dat beaamt ook Servais Verherstraeten (CD&V) die in de begeleidingscommissie Comité P en I zit. 

"Oppassen dat je niet met een kanon naar een mug schiet"

"Het rapport is streng, maar terecht streng", vertelt Verherstraeten in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er zijn heel veel andere festivals waar er geen screening gebeurd is. Dus het kan ook zonder. Dat moet de regel zijn, de screening de uitzondering."

Hij wijst vooral op het feit dat amper 10 procent van de bezoekers gescreend werd. "De rest niet, bijvoorbeeld omdat ze met een bedrijf gingen of tickets voor meerdere personen hadden. Niet iedereen is gelijk behandeld." Hij benadrukt ook dat er onduidelijkheid is over de criteria. "Als je dan hoort dat het bij 28 van de 33 foutief gebeurd is. Dat is pijnlijk." Verherstraeten benadrukt wel dat er ook nuance nodig is. "Tomorrowland telt bijna 400.000 bezoekers: je moet oppassen dat je niet met een kanon naar een mug schiet. Maar er moeten duidelijke criteria komen, die ook transparant zijn. Dan weten mensen tenminste waarom en kunnen ze zich verdedigen."

"Geen gemakkelijke beslissing. Je zal maar burgemeester zijn als er zoiets gebeurt."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is momenteel de procedure van zulke screenings onder de loep aan het nemen, laat zijn woordvoerder weten. Toch blijft hij van mening dat – hoewel er ruimte voor verbetering is – het beter is om zulke screenings te houden dan achteraf te moeten vaststellen dat er een ramp gebeurd zou zijn. Dat begrijpt Verherstraeten ook. "Het is ook geen gemakkelijke beslissing. Je zal maar burgemeester zijn als er zoiets gebeurt."

Verherstraeten zou het wel gepast vinden mochten de geweigerde festivalgangers volgend jaar gratis naar het festival mogen gaan. "Ik begrijp ook wel als ze zeggen dat het hun schuld niet is. Maar er passen op zijn minst excuses en de belofte dat het niet meer gebeurd."

Meest gelezen