Videospeler inladen...

Vermassen ontving opnieuw anonieme brief over Bende van Nijvel

Advocaat Jef Vermassen heeft een nieuwe anonieme brief gekregen in het dossier rond de Bende van Nijvel. Dat zei Vermassen gisteren op een debat voor advocaten in Brussel en staat vandaag te lezen in het Nieuwsblad. In de brief wordt verteld hoe een rijkswachter tijdens de avond van de overval op de Delhaize in Eigenbrakel niet mocht uitrijden met een Porsche om de achtervolging in te zetten.

Op 27 september 1985 overviel de Bende van Nijvel de Delhaize in Eigenbrakel, in Waals-Brabant. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Over die bewuste avond heeft advocaat Jef Vermassen recent een nieuwe anonieme brief ontvangen. “Iemand schrijft dat hij die avond van dienst was bij de rijkswacht,” zegt Vermassen in De Ochtend op Radio 1. “De bedoeling was om die avond een alcoholcontrole te doen, maar op dat ogenblik vernam de rijkswacht dat er een overval was gepleegd. Ze hadden een BMW en een Porsche te hunner beschikking en hadden aan hun overste de toelating gevraagd om uit te rukken. Maar dat is hen toen verboden. Ze waren bijgevolg zeer boos en begrepen niet waarom dat niet mocht.” 

Maar klopt het ook wat er in de brief staat? Daar spreekt Vermassen zich niet over uit. “Het lijkt waar te zijn, want de persoon in kwestie geeft details in zijn brief. Maar dat moet verder onderzocht worden," aldus Vermassen. "De ploeg die die avond van dienst was, moet ondervraagd worden, net als de politieploeg die van dienst was tijdens de overval in Aalst. Maar mocht het waar zijn, dan wijst dit erop dat er van bovenhand bevelen waren om niet tussen te komen.”

Vermassen concludeert dat de piste van de rijkswacht destijds niet voldoende onderzocht werd. “Er was een overtuiging dat zoiets niet kon binnen de rijkswacht en daarom is het misschien niet grondig onderzocht.”

Ik heb al gevraagd om mij geen brieven en tips meer te sturen. 

Advocaat Jef Vermassen

Vermassen, die opkomt voor David Van de Steen die bij de overval in Aalst zijn zus en ouders verloor, krijgt naar eigen zeggen nog regelmatig brieven en tips binnen. “Ik heb al gevraagd om daarmee te stoppen, want ik ben geen politieman. Ik moet ook mijn job nog kunnen doen. Maar velen schrijven mij dat ze geen vertrouwen meer hebben in de politiediensten.” Hij zal de brief vandaag nog naar de onderzoeksrechter en procureur-generaal Christian De Valkeneer sturen. 

Wie nog nuttige informatie heeft, kan dit sturen naar het volgende mailadres: info.B-Nijvel@just.fgov.be. De procureurs benadrukken dat de bestaande communicatiekanalen, waaronder het groene nummer 0800/30300 van de federale politie, blijven bestaan.

Meest gelezen