Vriendengroep wil "Africa" van Toto in de Tijdloze 100 van Stubru: "Dit is geen grap"

Een groep vrienden uit Lokeren en Gent voert een onlinecampagne om "Africa" van Toto in de Tijdloze 100 van Studio Brussel te krijgen. "Ik denk dat de tijd rijp is", zegt initiatiefnemer dj Nadiem Shah in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Op 31 december zendt Studio Brussel naar jaarlijkse gewoonte de Tijdloze 100 uit, een lijst met 100 nummers van alle tijden die luisteraars hebben gekozen. Als het van dj Nadiem Shah afhangt, doet "Africa" van Toto uit 1982 dit jaar zijn intrede in de lijst. Samen met zijn vrienden voert hij een onlinecampagne om iedereen te overtuigen op het nummer te stemmen.

"Het is het themalied van onze vriendengroep uit Lokeren en Gent", zegt Shah in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Het geluid van de jaren 80 ligt ons en dit nummer heeft alles overleefd. Bovendien is een van de vrienden een tijd geleden naar Zuid-Afrika verhuisd. Sindsdien is het officieel ons lijflied."

"Telkens we "Africa" horen of er iets over lezen, delen we dat in onze groep op WhatsApp. De voorbije 12 maanden is dat zo vaak gebeurd dat ik enkel kan concluderen dat het nummer nog steeds leeft. Het gaat dan niet alleen over trouwfeesten, maar ook over chirofuiven voor 16-jarigen."

Toetsenist van Toto schreef "Africa" nadat hij een documentaire over Afrika had gezien

Shah geeft toe dat de tekst van "Africa" weinig om het lijf heeft. "De toetsenist van Toto schreef het nummer nadat hij een documentaire over Afrika had gezien. Het waren de vroege jaren 80 en de beelden waren gruwelijk. Hij probeerde zich in te beelden hoe hij zich zou voelen indien hij in Afrika was en wat hij zou doen."

Dat neemt voor de dj niet weg dat het lied volgens hem waardevol is. "Het geluid van "Africa" keert vandaag terug in de muziek. Het nummer klinkt hedendaags en is goed geproducet. De percussie is geweldig en de vocalen zijn opgenomen met een techniek die ook The Beatles gebruikten."

Als je "Africa" op een fuif tussen 2 hiphopnummers draait, passeert het perfect

"Het was zijn tijd ver vooruit", houdt Shah vol. "Als je het nu op een fuif tussen 2 hiphopnummers draait, passeert het perfect. Dat zegt veel over een nummer dat 35 jaar oud is."

Voor Shah en zijn vrienden is het dan ook menens. "Dit is geen grap. We willen "Africa" echt graag in de Tijdloze. Ik denk dat de tijd rijp is, gezien de geweldige respons die we de voorbije dagen hebben gekregen."

Meest gelezen