Lieve Meghan, waarom trouw je met een klaploper?

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag enkele nieuwsberichten over een prinselijk huwelijk.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Ik ben gematigd koningsgezind, ik zal het maar meteen toegeven. Voornamelijk omdat de royals in het algemeen een onuitputtelijke bron van volksvermaak vormen. Denk aan onze eigen prins Laurent. En niet het minst omdat ik voor koningskinderen redelijk veel compassie voel.

Denk opnieuw aan prins Laurent, naar verluidt lijdende aan een zware depressie. Hoe zou je zelf zijn, prins Laurent zijnde (zoals José De Cauwer het zou formuleren, mocht Laurent een cyclocrosser zijn, wat, Laurent zijnde, niet voor 100 procent kan worden uitgesloten).

Koningskinderen zijn klaplopers. Ik ben de eerste om ook dat toe te geven. Ik zal de naam van prins L. niet meer vernoemen in deze column. Dat zou al te gemakkelijk zijn. Ik schakel meteen over naar de Britse troon.

Ik werkte nog niet lang bij het radionieuws toen kroonprins Charles in 1981 trouwde met Diana Spencer, toen nog een verlegen burgermeisje. Veel was daar niet om te doen bij de radio.

"Was dat wel nieuws?"

Op zondag 31 augustus 1997 – de dag dat Lady Di verongelukte - was ik eindredacteur van het tv-journaal. We deden – ongelooflijk maar waar – geen extra-journaal die dag, want de VRT zou pas de volgende dag met het intussen populaire middagjournaal beginnen. Bij VTM in Vilvoorde roken ze hun kans en haalden alles uit de kast om de openbare omroep publiekelijk te blameren.

VTM bleef nog lang marktleider. Ik hoor het tandengeknars van de toenmalige hoofdredacteur soms nog in kwade dromen.

2007 Anwar Hussein

Dit gezegd zijnde (zou José De Cauwer zeggen), kan ik de draad van mijn betoog weer opnemen. Kroonprins Charles, pas 69 geworden, heeft in zijn hele leven nog geen dag gewerkt. Dat is grotendeels de schuld van zijn moeder, de koppige Queen Elisabeth II, die lijkt vastgekleefd aan de troon, terwijl ze met haar extra-dienstjaren toch geen extra-pensioen zal verdienen (vermoed ik).

En dus doet prins Charles maar wat, al 69 jaar lang. Hij vermaakt het volk en hij veroorzaakt ergernis. Droomt hij nog van het koningschap?

Heeft hij thuis een namaaktroon staan waarop hij stiekem oefent?

Heeft hij intussen al vergeelde naamkaartjes in een lade liggen waarop vermeld staat dat hij, Charles Philip Arthur George, de grondwettelijke vorst is van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent, de Grenadines, Antigua, Barbuda, Belize, Saint Kitts en Nevis?

Laat hij zich  - op moeilijke dagen - in bed door Camilla aanspreken met His Royal Highness? En is Charles niet stiekem bang dat – àls zijn moeder zou komen te overlijden of toch troonsafstand zou doen– de troon niet naar hém gaat , maar naar zijn oudste zoon prins William? Omdat hij te oud is inmiddels en te veel lapzwans om een geloofwaardig staatshoofd te zijn.

AFP

William, die vroegtijdig kaal is en het charisma heeft van een conciërge, en die samen met Buckingham Palace van zijn echtgenote Kate Middleton in recordtijd een trut heeft gemaakt.

Allemaal met het oog op de troon.

De arme vrouw. Alleen haar ogen verraden nog hoe sexy en aantrekkelijk en een tikkeltje wild ze was voor haar huwelijk.

En nu is dus ook de vijfde in de troonsopvolging van de straat, gelijk we dat plastisch uitdrukken. De rosse en bebaarde prins Harry, de durfal. Hij trouwt met een gescheiden katholieke niet-roomblanke Amerikaanse vrouw die 3 jaar ouder is dan hijzelf. En die haar eigen geld verdient, als actrice nota bene. Allen naar Youtube!

Prins Harry doet niets. Hij kan ook niets, behalve met een helikopter vliegen en een peloton soldaten ten oorlog leiden. Hij doet aan goede werken. Fijn, uiteraard. Maar het is geen beroep. Je kunt je dagen niet vullen met goede werken. Je bent er alleen maar het gezicht van, in Harry’s geval. Ik zie ook geen huisman in prins Harry, maar ik kan me uiteraard vergissen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Harry is net zo’n grote klaploper als zijn vader en zijn grootvader. Dat huwelijk wordt dus een probleemhuwelijk, let op mijn woorden. Want hoe verliefd Meghan Markle nu nog naar haar Harry kijkt, ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ik stel dus voor dat we elkaar over dit onderwerp binnen zeven jaar opnieuw spreken, als de scheiding is uitgesproken.

Meest gelezen