Videospeler inladen...

Weg met het fornuis: koken we in de toekomst allemaal zo?

We kennen allemaal het gevoel wel: na een lange werkdag komen we thuis, zoeken we nog snel wat dingen bij elkaar in de koelkast en bereiden we een maaltijd. Vaak met lichte tegenzin, omdat het moet.  Mealhero, een jonge Belgische start-up wil de manier waarop we koken drastisch veranderen én vereenvoudigen. Weg met het fornuis en welkom aan de Mealhero: de slimme stomer.

De Vlaming is verzot op eten.  Samen aan tafel rond een lekkere warme maaltijd is voor veel gezinnen vaak hét moment van de dag om met elkaar te praten. Over het werk, over school, over problemen, nieuwe projecten ... Maar steeds meer mensen hebben nauwelijks tijd om die maaltijd op tafel te krijgen. En steeds vaker worden ongezonde alternatieve maaltijden geserveerd. Leve de afhaalpizza, de chinees of de hamburgertent. Neem daar ook nog eens bij dat het aantal alleenstaanden jaar na jaar toeneemt en koken is niet altijd meer die gezellige bezigheid van vroeger.

Mealhero: slimme stomer

Koken met één druk op een knop dat klinkt aanlokkelijk? Wel, het kan. Drie jonge kerels uit Gent: Steven Debaere, Anton Claeys, en Jeroen Spitaels zijn de drijvende kracht achter een nieuwe Belgische foodtech start-up Mealhero. 

Hoe werkt het? Mealhero levert diepgevroren ingedriënten aan huis. De verpakking is voorzien van een intelligente code. Wanneer je wil koken, scan je de verpakking aan de stomer die verbonden is met het internet. De Mealhero weet zo hoelang elk ingrediënt moet worden gestoomd om perfect gaar te zijn. Bovendien zorgt het toestel ervoor dat de volledige maaltijd op hetzelfde moment klaar is. 

Videospeler inladen...

Ondernemen in België: koken kost geld.

Meer dan twee jaar hebben de jongens van Mealhero aan de weg getimmerd. Ondernemen in België is naar eigen zeggen niet evident dat ondervinden ze elke dag opnieuw. De droom? De Verenigde Staten veroveren. Maar koken kost geld en dus moeten er voldoende investeerders worden gevonden. Die zoeken ze via kickstarter, het online crowdfundingplatform waar veel start-ups investeerders zoeken. Pas als ze het vooropgezette kapitaal van 65.000 euro bij elkaar weten te harken, kan de Mealhero op grote schaal worden geproduceerd.

Het moeilijkste aan ondernemen in België is je weg zoeken en vinden door alle administratieve rompslomp. Maar eens je weet waar je moet zijn krijg je wel voldoende steun

Jeroen Spitaels, Mealhero
Videospeler inladen...

Is het wel lekker?

Toegegeven een gebakken braadworst of een lekker stuk vlees kan je enkel in de braadpan bereiden. De slimme stomer heeft dus zijn beperkingen. Je kan er niet alles in klaarmaken. Maar Mealhero maakt zich sterk dat ze 700 verschillende maaltijden in de aanbieding hebben en dus voor voldoende variatie kunnen zorgen. En dat fornuis, dat moet zeker nog niet onmiddellijk uit de keuken gehaald worden zegt Jeroen Spitaels, een van de drie Mealhero-cheffen:

"We willen het thuis koken absoluut niet vervangen. Maar wel een heel goed gezond alternatief gaan zijn voor die momenten dat je toch niet zelf gaat koken.  We willen ervoor zorgen dat je van thuis uit een lekkere en gezonde maaltijd kan klaarmaken."

We hebben zelf de test gedaan en de maaltijd was best lekker. De slimme stomer kan dus zeker een aanvulling zijn op het klassieke koken. Voor mensen die een onregelmatig leven leiden en te weinig tijd hebben om elke dag te koken is dit een gezond alternatief. De diepvriespizza kan in de vriezer blijven zoveel is zeker. Maar daar moet je wel wat centen voor over hebben. Een Mealhero krijg je nu rond de 200 euro via de kickstartercampagne van het jonge bedrijf. Maar grootmoeders keuken hoeft niet te vrezen: de stoemp saucisse en de stoofvlees friet zullen nog lang blijven bestaan. En de drie jonge gasten uit Gent zouden ook niks liever willen dan dat.

Meest gelezen