Videospeler inladen...

Wie een soa oploopt kan zijn seksuele partners anoniem informeren

Wie een seksueel overdraagbare aandoening (soa) heeft opgelopen kan dat voortaan anoniem melden aan zijn seksuele partners. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde heeft daarvoor een website ontwikkeld. "Het is belangrijk bij een soa dat ook de partners zich kunnen laten testen of behandelen", zegt seksuoloog Tom Platteau aan VRT NWS.

Partneralert.be, daar moet u voortaan zijn om uw seksuele partners anoniem een e-mail of sms te sturen als u een soa hebt opgelopen. Om de website te gebruiken moet u een code gebruiken die u kunt krijgen van de dokter of verpleegkundige die de soa bij u heeft vastgesteld. In een eerste instantie werken enkel de Belgische aidsreferentiecentra mee, maar het is de bedoeling dat later uit te breiden.

"Het is niet altijd eenvoudig om aan je partners te zeggen dat je een soa hebt opgelopen", zegt seksuoloog Platteau. "Het is wel belangrijk dat die partners worden verwittigd zodat ze zichzelf kunnen testen en eventueel laten behandelen." Volgens de seksuoloog is dat nu niet altijd het geval door het stigma dat rust op seksueel overdraagbare aandoeningen. "We proberen de drempel zoveel mogelijk te verlagen, om verdere infecties te vermijden."

Meest gelezen