Videospeler inladen...

Verbijstering in Joegoslavië­tribunaal: oorlogs­misdadiger overleden na drinken van vergif

Een zitting van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is vanmiddag geschorst omdat een voormalige Bosnisch-Kroatische commandant die terechtstond vergif had ingenomen. Nadat de rechter het verdict had voorgelezen, schreeuwde Slobodan Praljak dat hij geen oorlogs­misdadiger is, en dronk hij van een klein flesje. De rechter legde de zitting stil en liet een dokter komen. Praljak is later overleden in een ziekenhuis in Den Haag.

De 72-jarige Slobodan Praljak werd in 2013 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Vandaag bevestigde de rechter in beroep zijn straf. Nadat Praljak het verdict had gehoord, riep hij dat hij geen oorlogsmisdadiger was en dronk hij uit een klein flesje of glaasje.  

Toen de vertaalster en de advocaten van Praljak duidelijk maakten wat er was gebeurd, ontstond verwarring en verbijstering. De zitting werd geschorst. Het was aanvankelijk onduidelijk of de man echt gif gedronken had. Volgens een woordvoerder van het tribunaal kreeg hij medische zorg toegediend, maar het Kroatische persagentschap Hina meldde dat hij overleden is. De Kroatische regering en een woordvoerder van het Joegoslaviëtribunaal hebben dat bevestigd.

Het Nederlandse gerecht onderzoekt de zaak en heeft de rechtszaal in Den Haag tot crime scene verklaard. Het onderzoek richt zich vooralsnog op hulp bij zelfdoding en overtreding van de geneesmiddelenwet.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik weet dat militaire leiders in de Balkan wel dat soort dingen achter de hand hebben voor heel moeilijke situaties", zegt Oost-Europa­correspondent Stefan Bos in "De wereld vandaag" over de tumultueuze zitting in Den Haag. "Maar de vraag blijft natuurlijk hoe hij dat vergif in vredesnaam heeft kunnen meenemen naar het gerechtsgebouw. Daar zal zeker een ernstig onderzoek naar komen."

Bos meent dat Praljak er heel bewust voor gekozen heeft om voor het oog van de wereld vergif in te nemen. "Ik denk dat het een heel bewuste keuze is geweest om te sterven als een held, tenminste in de ogen van de Kroaten", zegt hij.

De onverwachte dood van Praljak heeft volgens Bos redelijk wat impact in Kroatië. De president heeft een officieel bezoek aan IJsland gestaakt en de regering is in spoedzitting bijeen. "Er zijn in Kroatië toch ook nogal wat nationalisten die achter deze man stonden en het onrechtvaardig vonden dat hij opnieuw tot 20 jaar is veroordeeld. Voor Kroatische nationalisten is dit een zwarte dag", zegt Bos, die nu ook meer spanningen verwacht in het land.

Laatste zitting van het Joegoslaviëtribunaal

Slobodan Praljak stond met vijf andere Bosnisch-Kroatische leiders terecht in Den Haag.  

Ze waren betrokken bij de oprichting van een Kroatische ministaat. Praljak werd ook verantwoordelijk gehouden voor de vernietiging van de brug van Mostar.

Het Joegoslaviëtribunaal zou vandaag definitief uitspraak doen tegen de zes mannen, die in 2013 straffen van 10 tot 25 jaar cel hadden gekregen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Het is de laatste zitting van het Joegoslaviëtribunaal, dat sinds 1993 bestaat. Volgende maand gaat het dicht. Vorige week werd de Servische oud-generaal Ratko Mladic nog tot levenslang veroordeeld.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen