Videospeler inladen...

"China moet stoppen olie te leveren aan Noord-Korea"

Na een nieuwe rakettest van Noord-Korea eisen de Verenigde Staten van China dat het moet stoppen met olieleveringen aan Noord-Korea. Een olieboycot door de Chinezen is volgens de Amerikanen cruciaal om Noord-Korea een halt toe te roepen.

"China moet meer doen", zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley, op een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vannacht in New York. De raad kwam bijeen na een nieuwe rakettest van Noord-Korea. Haley zei dat de Amerikaanse president Trump met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping telefoneerde om verdere stappen in het conflict met Noord-Korea te bespreken. De Amerikanen probeerden eerder al om Noord-Korea onder druk te zetten via de Chinezen. Een olieboycot is volgens de VS cruciaal om Noord-Korea een halt toe te roepen. "Dat zou een cruciale stap zijn om die paria binnen de internationale gemeenschap te stoppen", aldus nog Haley.

Noord-Korea heeft gisteren een nieuwe raket van het type Hwasong-15 getest, de negentiende rakettest al dit jaar. Pyongyang zegt nu dat het in staat is om het Amerikaanse vasteland met kernkoppen te bereiken. In september voerde Noord-Korea ook al een zesde nucleaire test uit. Als antwoord op die provocaties heeft de VN-Veiligheidsraad verschillende sancties opgelegd, maar die lijken niet veel effect te hebben.

Volledige vernietiging Noord-Korea

"De dictator in Noord-Korea heeft gisteren een keuze gemaakt die de wereld dichter bij oorlog brengt", zei VS-ambassadrice Nikki Haley gisteren nog op de Veiligheidsraad. De Verenigde Staten hebben geen oorlog met Noord-Korea gezocht en zoeken die nog steeds niet, beklemtoonde Haley. Als er echt oorlog zou uitbreken, zou de "herhaaldelijke agressie" van Noord-Korea daarvoor de reden zijn. In dat geval wordt het regime in Pyongyang "volledig vernietigd", verzekerde de VS-ambassadrice nog en daarom moeten alle landen van de wereld alles doen wat ze kunnen om het regime in Noord-Korea verder te isoleren en te dwingen om van koers te veranderen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen