"De Warmste Week verlicht personeelskosten, maar onze vrijwilligers zijn onmisbaar"

Villa Clementina in Zemst is één van de ruim 1.000 vzw's die al voor het vierde jaar op rij rekent op de opbrengst van De Warmste Week. Vorig jaar werd de ruim 20.000 euro opbrengst integraal geïnvesteerd in personeel. "We kunnen daarvan ongeveer een halftijdse werknemer betalen, maar zonder vrijwilligers zouden we het nog niet redden", zegt directrice Katia Verhaeren.

"Het voordeel van De Warmste Week, en het geld dat via de Koning Boudewijnstichting wordt ingezameld en verdeeld, is dat we dat budget mogen gebruiken voor wat we willen", legt Verhaeren uit. "In ons geval gaat dat integraal naar de dagelijkse werking, en specifiek het personeel. Want particulieren of bedrijven die ons steunen, willen hun geld vaak liever investeren in iets materieels, zoals bijvoorbeeld onze snoezelspeeltuin. Een vaste, maar haast onzichtbare kost, zoals het personeel financieren, is een pak minder aantrekkelijk."

Voor ongeveer 25 aanwezige kindjes per dag, doen we het met 6,7 personeelsleden. Maar op weekbasis komen er ook 25 vrijwilligers langs.

Villa Clementina heeft 12 mensen in dienst, omgerekend 6,7 vaste personeelsleden. Een half personeeldlid is erbij gekomen, dankzij De Warmste Week 2016. "Maar daarnaast hebben we 25 trouwe vrijwilligers, zowel zonder als met beperking, die bijvoorbeeld inspringen tijdens de knutselmomenten, in de keuken, of bij het onderhoud van de tuin. Ze ondersteunen ons vast team in hun dagelijkse bezigheden", aldus Verhaeren. "En voor alle duidelijkheid: hier werken niet enkel vrouwen: onze vaste medewerker Jan is een écht manusje-van-alles."

Videospeler inladen...

Vrijwilliger: "Meer tijd nu kinderen hogere studies doen"

Eén van die trouwe helpers in Villa Clementina is Wivine Paulissen. Zij komt het vaste zorgpersoneel elke dinsdag versterken. Ze houdt zich dan een volledige dag bezig met kindjes met en zonder beperking. Een bewuste keuze, zoals bij wel meer vrijwilligers hier na hun actieve loopbaan.

"Mijn kinderen zijn allemaal begonnen aan hogere studies, waardoor ik nu meer tijd heb voor mezelf. Ik heb altijd een boon gehad voor kindjes, en omdat ik hier in de buurt woon ben ik eens een kijkje komen nemen", vertelt ze. "'s Avonds kom ik moe thuis, maar ik geef me altijd 100%. Dat is logisch, want het vaste personeel doet dat ook. En wij als vrijwilligers hebben meer ruimte om los van de vaste zorgtaken met de kindjes bezig te zijn. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling, maar ook heel fijn. Dit geeft me bijzonder veel voldoening."

Ja, het is vermoeiend, maar elke vrijwilliger geeft zich 100%. Anders begin je niet aan vrijwilligerswerk.

Videospeler inladen...

Bekijk hier de journaalreportage over Villa Clementina

Videospeler inladen...

Meest gelezen