Videospeler inladen...

Groot-Brittannië reageert furieus op extreemrechtse retweets van Donald Trump

In Groot-Brittannië is over de partijgrenzen heen verbolgen gereageerd nadat VS-president Donald Trump enkele tweets van een Britse extreemrechtse politica heeft geretweet. Ook premier Theresa May heeft boos gereageerd op Trump.

President Trump heeft gisteren drie video's van de extreemrechtse groep Britain First geretweet. In één ervan was de executie van een man door terreurgroep IS te zien, de anderen gingen over geweld van moslims. Dat laatste bleek overigens niet te kloppen, want het geweld kwam van een autochtone Nederlander, zoals later bleek.

De Britse premier Theresa May heeft intussen boos gereageerd tegen Trump en in het Britse Lagerhuis schaarden alle partijen zich achter die kritiek. "De wereld zou een betere plek zijn als Trump zijn Twitter-account zou afsluiten", zo zei een parlementslid van de Conservatieve partij van May. Zijn collega's lieten gelijkaardige tussenkomsten noteren.

Een andere Conservatief vond dat "Twitter zich moet houden aan zijn eigen verbod op het verspreiden van berichten die aanzetten tot haat" en dus "het account van de Amerikaanse president moet afsluiten" als het bedrijf consequent wil zijn.

"Belang van trans-Atlantische alliantie"

Premier May is op reis in het Midden-Oosten en het was dus minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd die in het Lagerhuis de regering vertegenwoordigde.

Rudd sloot zich volledig aan bij de kritiek van May en de parlementsleden op president Trump en hoopt dat "die kritiek een zekere impact zal hebben op de president".

Toch sloot minister Rudd uit dat het geplande staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië geannuleerd zou worden. Ze wees ook op "het belang van de trans-Atlantische relatie voor Groot-Brittannië" en op het feit dat "de samenwerking tussen de veiligheidsdiensten tegenover de terreur Britse levens heeft gered".

"Britain First" lijkt dan wel op de slogan "America First" van president Trump, maar het gaat wel degelijk om een erg racistische organisatie. De man die vorig jaar het Britse socialistische parlementslid Jo Cox vermoordde, was een rechtse extremist en riep vlak voor de moord de slogan "Britain First".

Het is niet duidelijk of Trump dat wist, maar zijn retweeten van die boodschappen hebben alleszins de aloude banden tussen de twee landen fors schade toegebracht.

Meest gelezen