"Theresa, focus niet op mij, maar op het vernietigende radicaal-islamitische terrorisme in het Verenigd Koninkrijk"

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt de kritiek van de Britse premier Theresa May moeilijk te verteren. May tikte Trump op de vingers, omdat hij verschillende opruiende anti-islamfilmpjes retweette van een Britse radicaal-rechtse politica. Waarop Trump May van antwoord diende.

De anti-islamfilmpjes die president Trump retweette werden verspreid door de omstreden Britse politica Jayda Fransen. Zij is vicevoorzitter van de radicaal-rechtse groepering Britain First en werd onlangs nog opgepakt in Noord-Ierland, omdat ze moslims had beledigd tijdens een toespraak in Belfast. Voor die zaak wordt Fransen nu strafrechterlijk vervolgd.

Premier May liet via een woordvoerder weten dat ze de tweets van Trump afkeurde en zei dat Fransen en haar partij erop gericht zijn mensen in het Verenigd Koninkrijk uiteen te drijven door leugens te verspreiden. Ook andere Britse politici keurden de tweets van Trump af, zelfs de Aartsbisschop van Canterbury vindt het zeer verontrustend dat Trump ervoor kiest om "de stem van radicaal-rechtse extremisten" te versterken.

Door de verontwaardiging in Groot-Brittannië werd er zelfs opgeroepen om het geplande staatsbezoek van de Amerikaanse president aan het Verenigd-Koninkrijk te annuleren. Maar Downing Street heeft al laten weten dat Trump nog altijd welkom is.

In elk geval is het duidelijk dat de Amerikaanse president de kritiek van zijn bondgenote Theresa May niet pikt en daarom meteen reageerde via Twitter, als door een wesp gestoken.

Facts do matter

Theresa May is niet de enige die Trump op de vingers heeft getikt, ook de Nederlandse ambassade in Washington keurde een tweet van de Amerikaanse president af.

Ook hierbij ging het om een anti-islamfilmpje, gepost door diezelfde Jayda Fransen en door Trump geretweet: een jongen op krukken wordt in elkaar geslagen, volgens Fransen en Trump "door een moslim-migrant". De Nederlandse ambassade zette de feiten meteen recht: de dader is een geboren en getogen Nederlander, die voor zijn daden is bestraft door het Nederlandse gerecht.

De feiten doen er wel degelijk toe, reageerde de Nederlandse ambassade fijntjes.

Meest gelezen