Foto Radio 2 West-Vlaanderen

Eten we binnenkort massaal oesters uit onze Noordzee? Staatssecretaris heeft studie besteld

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een studie besteld om te weten te komen waar precies oesters het best zouden gedijen voor onze kust. In april weten we meer.  "Meten is weten", zegt zijn woorvoerster Lotte Vanderstockt.

"150 jaar geleden hadden we gigantisch veel oesters  en oesterbedden voor onze kust", zegt Vanderstockt. Die oesterbanken werden vernield door de netten van vissersboten, maar nu komt er dus wellicht een terugkeer van de oester aan de Belgische kust.

"We vermoeden dat er nu nog wel oesters groeien, en willen in beeld brengen waar dat precies is. We willen te weten komen hoe we ze het best opnieuw kweken, en waar precies, waar de beste omstandigheden zijn. Want meten is weten."

Het geld voor het onderzoek komt volledig uit een milieu-compensatiefonds na de bouw van windmolenparken.

We willen te weten komen waar de beste omstandigheden zijn om opnieuw oesters te kweken

Lotte Vanderstockt, woordvoerster Philippe De Backer

Dat oesters kweken in de Noordzee kán, weten we. In de 19de eeuw waren er duizenden vierkante kilometers oesterriffen. Ze werden massaal geoogst, vooral door de Britten, om te dienen als voedsel voor de armen in Londen. Uiteindelijk verdwenen de riffen door overbevissing, al vind je hier en daar nog wel een oester in de Noordzee.

Platte oesters, geen creuses

Als het lukt, zullen er platte Europese oesters geoogst worden. Die mag je niet verwarren met de creuses, die we nu meestal in de viswinkel of in het warenhuis kunnen kopen. Dat zijn eigenlijk varianten van een Aziatische soort, die ook bij ons groeien.

Meest gelezen