© VRT

Bijna 200 interimwerknemers kregen in nasleep van "Pano"-reportage contract bij DHL Aviation

Bij koeriersbedrijf DHL Aviation op de luchthaven van Zaventem hebben de meeste uitzendkrachten het voorbije half jaar een contract gekregen, in totaal bijna 200. Dat meldt de socialistische transportbond. Eerder dit jaar stelde een "Pano"-reportage misbruiken aan de kaak met interimmers.

Uit een "Pano"-reportage in mei van dit jaar bleek dat DHL Aviaton zo'n 300 uitzendkrachten weken- tot maandenlang met dag- of weekcontracten liet werken, terwijl dat eigenlijk alleen mag in uitzonderlijke situaties.

In juni en juli werd al duidelijk dat zo'n 125 interimwerknemers een contract kregen, van bepaalde of onbepaalde duur, en de laatste maanden zijn daar dus nog zo'n 70 contracten bijgekomen. Dat brengt het totale aantal nieuwe contracten op bijna 200.

Bij DHL Aviation werkt men nu ook aan een specifieke bedrijfs-cao, waarbij onder meer afspraken worden gemaakt over het aanwervingsbeleid. Voor de socialistische vakbond is het duidelijk wat daarin moet staan.

"Voor ons is het belangrijk dat daarin een maximum van drie maanden staat dat een werknemer via interim werkt. We willen ook een correcte evaluatie voor die mensen en een deftige opleiding", zegt Sandra Langenus van de socialitische bond BTB.

Ook federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is tevreden over de koerswijziging bij DHL. “Na de Pano-reportage in mei heb ik de directie en vakbonden van DHL Aviation ontvangen. Ik heb mijn diensten ook een onderzoek laten voeren. De eerste resultaten zijn positief. Het aantal dagcontracten bij het bedrijf is grondig afgenomen en er is een betere doorstroming van interimkrachten naar vaste contracten. Deze regering heeft van méér jobs haar mantra gemaakt, maar de kwaliteit van die jobs is voor mij zeker even belangrijk. Ik ben tevreden dat we ook op vlak van kwaliteit vooruitgang boeken. We blijven de situatie in ieder geval opvolgen.”

Meest gelezen