Videospeler inladen...

David tegen Goliat: Peruaanse boer daagt Duitse energiereus voor de rechter

Een kleine Peruaanse boer klaagt de Duitse energiereus RWE aan omdat het bedrijf mee verantwoordelijk zou zijn voor de opwarming van de aarde. En die opwarming bedreigt Huaraz, de woonplaats van de boer. Een Duitse rechtbank heeft de zaak ontvankelijk verklaard.

Het Duitse energiebedrijf RWE bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw. Sindsdien zou het volgens berekeningen verantwoordelijk zijn voor een half procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. 

Aan de andere kant van de wereld in Peru ligt het stadje Huaraz. Dat wordt bedreigd door smeltwater van een gletsjer, die door de opwarming van het klimaat drastisch aan het smelten is. Volgens Amerikaanse wetenschappers zou dat smeltproces wel eens tot een echte zondvloed kunnen leiden.

De plaatselijke boer Saul Luciano Lliuya legt het verband met het Duitse bedrijf. Door meer dan een eeuw uitstoot is het volgens hem medeverantwoordelijk.

"Dit is niet alleen een regionaal probleem", zegt Lliuya. "Als we winnen, dan zal dat voor de hele wereld grote gevolgen hebben."

Met zijn rechtszaak wil Lliuya een bescheiden maar principiële schadevergoeding. In eerste aanleg werd zijn klacht verworpen, maar deze maand achtte een andere rechtbank de zaak wel ontvankelijk. Dat is een historische beslissing, zeggen milieuorganisaties, want op die manier kan een bedrijf verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die het aanricht aan het klimaat. 

Meest gelezen