De 8 van de (80-)jarige Ridley Scott: van "Alien" tot "The Martian"  

Vandaag wordt de Britse topcineast Ridley Scott 80 jaar. Van ophouden wil hij niet weten: alleen al dit jaar regisseerde Scott twee grote nieuwe films, “Alien: covenant” en “All the money in the world” (die film waar hij Kevin Spacey uitgemonteerd heeft ten voordele van Christopher Plummer). Een Oscar heeft Scott schandalig genoeg nog niet gewonnen. Maar wij eren zijn tachtig unieke jaren hoe dan ook met een eigenzinnige top 8.

1. Alien (1979)

Ridley Scott maakte aanvankelijk naam als regisseur van reclamefilmpjes. Zijn grote doorbraak op het witte doek realiseerde hij eind jaren zeventig met de sciencefictionklassieker “Alien”, waarin hij Sigourney Weaver het laat opnemen tegen een bloeddorstig ruimtemonster. Onvergetelijk griezelig én feministisch, en het begin van een uiterst succesvolle filmreeks.

2. Blade runner (1982)

Scott visualiseerde de esthetiek van de toekomst in het destijds weinig succesvolle maar intussen legendarische “Blade runner”. Duizelingwekkend is de strijd tussen de mensheid en de afvallige robotten, de zogenoemde Replicants, zowel in de vertelling als de mise-en-scène. 35 jaar na datum maakte Denis Villeneuve onlangs het langverwachte vervolg.

3. Thelma & Louise (1991)

Wàt een film, deze road movie over twee vriendinnen die zich genoodzaakt voelen om op de vlucht te slaan voor het monsterachtige manvolk en zichzelf heruitvinden als majestueuze wraakgodinnen. Susan Sarandon en Geena Davis werden allebei, heel terecht, beloond met een Oscarnominatie, en Scott stelde in deze film ook het fenomeen Brad Pitt voor aan de wereld.

4. Gladiator (2000)

Entertainment op epische schaal, met een larger than life Russell Crowe als het titelpersonage en een heerlijk demonische Joaquin Phoenix als de Romeinse keizer. “Gladiator” is een triomf van special effects, met digitaal gecreëerde massascènes en een tijdens de opnames overleden acteur (Oliver Reed) waarvan de vertolking eveneens digitaal werd afgewerkt.

5. Black Hawk Down (2001)

Staaltje van ultra-realistische oorlogscinema. Met een manische energie reconstrueert Scott de desastreuze operatie van een Amerikaanse gevechtseenheid die in 1993 in de straten van Mogadishu werd gedropt om Somalische spionnen in te rekenen. Twee Black Hawk-helikopters werden neergeschoten, 19 Amerikaanse soldaten en ruim 1000 Somali’s verloren het leven.

6. American gangster (2007)

De kleurrijke, maar verraderlijke straten van Harlem in de seventies vormen het decor van dit maffiaverhaal over gangster Frank Lucas. Die wordt met betrouwbare autoriteit vertolkt door Denzel Washington en hij krijgt stevig weerwerk van de al even bonkige Russell Crowe. Heerlijke soundtrack, met onder meer een glorieuze montage op de tonen van “Across 110th Street” van Bobby Womack.

7. The good wife (2009-2016)

Ridley Scott regisseert niet enkel aan een razende vaart, hij produceert ook veel werk van bevriende collega’s. Heel bijzonder is de tv-reeks “The good wife”, die hij zeven seizoenen lang leverde aan de Amerikaanse zender CBS. Wat begon als een vrij klassieke advocatenreeks rond de fantastische Julianna Margulies, werd elke seizoen straffer, politiek gechargeerder én ontroerender.

8. The Martian

Scott keert graag terug naar het verre heelal, deze keer in het gezelschap van Matt Damon. Die strandt moederziel alleen op Mars en moet daar jarenlang in leven zien te blijven. Foutloze commerciële cinema, even doorleefd als onderhoudend. De oude meester is het duidelijk nog niet verleerd, en wellicht bewijst hij dat op 27 december opnieuw met “All the money in the world”.

Meest gelezen