AFP or licensors

29 keer levenslang voor beulen van de Argentijnse dictatuur

Op een monsterproces heeft het Argentijnse gerecht 29 beklaagden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Onder hen ook twee "moordpiloten", die dodenvluchten uitvoerden boven de Río de la Plata. Een systematisch plan waarmee zo'n 4.000 clandestiene gevangenen tijdens de dictatuur definitief verdwenen, door ze te drogeren en ze daarna uit vliegtuigen in zee te werpen.

Engel des doods

De bekendste beklaagde, Alfredo Astiz, bijgenaamd "de engel des doods", kreeg al voor de tweede keer levenslang. De oud-bevelhebber van de Argentijnse marine was undercoveragent tijdens de militaire dictatuur, die duurde van 1976 tot 1983. Enkele jaren geleden werd Astiz al tot het einde van z'n dagen veroordeeld voor het ontvoeren, martelen en vermoorden van twee Franse nonnen en een journalist.

Gisteren kreeg hij dus opnieuw levenslang, ook voor het stelen van baby's. De zwangere gevangenen moesten bevallen met een kap over het hoofd. Nadien verdwenen de moeders en werden hun baby's geadopteerd door vrienden van het regime. Tot op de dag van vandaag zoeken de wereldberoemde Madres de la Plaza de Mayo (de dwaze moeders) naar die verdwenen kinderen en kleinkinderen.

AFP or licensors

Het ESMA-proces is het grootste in de Argentijnse geschiedenis.  Het verwijst naar de beruchte Escuela Superior de Mecánica de la Armada, een marineschool in Buenos Aires waar de militairen hun politieke tegenstanders opsloten, martelden en vermoordden. Het monsterproces begon in 2012 met 68 verdachten op de beklaagdenbank. Daarvan stonden er gisteren nog 54 terecht voor misdaden tegen de mensheid, begaan tegen 789 slachtoffers.

AFP or licensors

Onder de beklaagden stond ook een Argentijns-Nederlandse piloot terecht, maar de inmiddels 65-jarige Julio Poch werd gisteren vrijgesproken. Samen met drie anderen werd hij ervan verdacht te hebben deelgenomen aan de dodenvluchten. Tijdens de dictatuur was Poch piloot bij de Argentijnse marine. Nadien emigreerde hij naar Nederland waar hij voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia vloog. Toen zijn Argentijnse verleden eens ter sprake kwam, zou hij tegen zijn Nederlandse collega's hebben gezegd: "We gooiden politieke tegenstanders in zee".

Het verhaal lekte uit, een collega deed aangifte bij het Nederlandse gerecht en Poch werd in 2009 aangehouden, net voor zijn pensioen. De zogenoemde "moordpiloot" zat al acht jaar in de cel onder voorarrest, maar heeft dus gisteren als een vrij man de zaal verlaten. Het Argentijnse Openbaar Ministerie kan wel nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Meest gelezen