Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hangt "Salvator mundi" binnenkort naast "Mona Lisa"?

In een gesprek met RTL heeft de directeur-generaal van het Louvre laten uitschijnen dat het museum onderhandelingen voert om "Salvator mundi" in huis te halen, sinds kort het duurste schilderij ter wereld.

"We zouden "Salvator mundi" graag in Parijs tentoonstellen." Dat heeft directeur-generaal Jean-Luc Martinez van het Louvre gisteravond bij RTL radio gezegd. De presentator die zijn mimiek bij deze woorden kon zien, concludeerde meteen dat het museum onderhandelingen voert om het schilderij in huis te halen.

"Salvator mundi" is een schilderij uit de vroege 16e eeuw dat aan Leonardo da Vinci wordt toegeschreven. Hoewel hierover twijfels bestaan, legde een anonieme koper half november 450,3 miljoen dollar (382 miljoen euro) voor het werk op tafel tijdens een veiling bij Christie's in New York. Dat maakt van "Salvator mundi" het duurste schilderij ter wereld.

Het gaat erom zoveel mogelijk schilderijen van de meester te verenigen

"We hopen "Salvator mundi" in Parijs te zien", zei Martinez nog op de radio. "Het gaat erom zoveel mogelijk schilderijen van de meester te verenigen." Nu al heeft het Louvre 5 van de 15 overgebleven schilderijen van da Vinci in zijn collectie, waaronder de wereldberoemde "Mona Lisa".

De naam van de nieuwe eigenaar van "Salvator mundi" is nog steeds een goedbewaard geheim. Christie's onthoudt zich van alle commentaar, maar volgens het Journal du Dimanche gaat een ingewikkelde financiële constructie achter de aankoop schuil waarbij verschillende investeringsfondsen en topmusea de handen in elkaar hebben geslagen om het astronomische bedrag op te hoesten.

Meest gelezen