De Houthi's beschikken onder meer over deze Iraanse Zelzal-raketten
AP2011

Houthi's uit Jemen schieten opnieuw raket af op Saudi-Arabië

Volgens de sjiitische Houthi's die een groot deel van Jemen controleren, is er opnieuw een ballistische raket afgevuurd "op een militair doelwit in Saudi-Arabië". Enkele weken geleden was de luchthaven van de Saudische hoofdstad Riyadh het doelwit.

Het Jemenitische persbureau SABA dat onder controle staat van de Houthi's, zegt dat het gaat om een raket voor de middellange afstand en dat die "een militair doelwit met grote precisie heeft geraakt". Volgens de Saudische tv-zender al-Arabiyya werd een raket neergehaald nabij de stad Khamis Mushait in het zuidwesten van het land.

Wat er ook van zij, enkele weken geleden was er alarm toen een raket van de Houthi's neerkwam op het terrein van de internationale luchthaven van de Saudische hoofdstad Riyadh. Ook die raket zou zijn neergehaald.

De Houthi's zeggen dat ze met de raketaanvallen een vergelding willen voor de Saudische blokkade van Jemen, waardoor daar een humanitaire ramp is uitgebroken. Tienduizenden Jemenieten worden bedreigd door tekorten aan voedsel en medicijnen en de Saudi's en hun bondgenoten laten slechts kleine hoeveelheden internationale hulp door.

Houthi's hebben heel arsenaal aan raketten

Volgens experten beschikken de Houthi's en hun bondgenoten over een zestigtal ballistische raketten voor de middellange en intermediaire afstand. Het grootste deel daarvan zouden zijn buitgemaakt op het leger tijdens hun snelle opmars enkele jaren geleden.

Het zou gaan om Scuds of Hwasong-5 en 6 uit de Sovjet-Unie of modernere versies die indertijd aan Jemen geleverd waren door Noord-Korea. Die laatsten zouden een bereik van 300 tot 600 kilometer hebben. Er zijn ook moderne Zelzal-raketten uit Iran die 250 kilometer ver gaan, maar preciezer zouden zijn.

Daarnaast beschikken de Houthi's ook over C-802-raketten van Chinese makelij voor aanvallen tegen schepen. De voorbije jaren zijn die ingezet tegen schepen in de Rode Zee, onder meer tegen een Amerikaanse destroyer. Die bleek evenwel voldoende beschermd door zijn Aegis-afweersysteem.

Meest gelezen