TechCrunch

Is dit de man die het Twitter-account van Donald Trump 11 minuten offline haalde?

Een Duitse man beweert dat hij degene is die het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump begin deze maand elf minuten lang offline haalde. Hij spreekt over "een vergissing". De identiteit wordt voorlopig niet bevestigd door Twitter zelf.

Wat opschudding, begin deze maand. Het Twitter-account van Donald Trump was plots elf minuten lang van de aardbodem verdwenen. Oorzaak? Een werknemer van de sociaalnetwerksite deactiveerde het account tijdens zijn laatste werkdag. Om wie het ging, werd niet bekendgemaakt.

(Lees voort onder de tweet).

Nu is een man naar buiten gekomen die zegt dat hij de (ondertussen ex-)werknemer is. Het gaat om Bahtiyar Duysak, een man van in de 20 met Turkse roots, maar geboren en getogen in Duitsland. Hij had volgens technologiewebsite TechCrunch een tijdelijk contract bij Twitter.

Het was een vergissing.

Duysak is duidelijk: hij heeft de actie niet met opzet ondernomen. "Het was een vergissing", zo zegt hij in een interview met de website. "Er zijn miljoenen mensen die de actie zouden ondernemen als ze er de mogelijkheid voor hadden, maar bij mij was het echt toevallig."

Gerapporteerd

Over wat er precies is gebeurd, zegt de man zelf weinig. Volgens hem kwam er op die bewuste dag een melding binnen van iemand die het account van Trump had gerapporteerd voor een niet nadergenoemde overtreding. Duysak besliste naar eigen zeggen om het account te deactiveren, maar pas uren later werd het account ook effectief - even - offline gehaald. Hoe dat kan, zegt hij niet.

"Hoe dan ook heb ik niemand gehackt. Ik heb niets gedaan waar ik geen bevoegdheid voor had", zei hij.

Ik heb niemand gehackt. Ik heb niets gedaan waar ik geen bevoegdheid voor had.

Twitter zelf wil voorlopig niet bevestigen of deze man ook effectief de bewuste ex-werknemer is. Amerikaanse media brengen het verhaal wel. Zo heeft BuzzFeed naar eigen zeggen twee bronnen die bevestigen dat het om deze persoon gaat.

Maatregelen

De sociaalnetwerksite zelf benadrukt wel nog dat er ondertussen verschillende maatregelen zijn genomen zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. 

Meest gelezen