Ronde van Italië plooit: ze start in Jeruzalem en niet in West-Jeruzalem

Woensdag werd in Milaan de 101e editie van de Ronde van Italië voorgesteld. Die start voor het eerst buiten Europa, maar de organisatoren hebben hun Israëlische partners al tegen de schenen gestampt door hun startplaats als "West-Jeruzalem" voor te stellen. De Giro-directie heeft toegegeven nadat Israël ermee dreigde om het project te schrappen.

"In Jeruzalem, hoofdstad van Israël, is er geen Oost of West, er is alleen het eengemaakte en ondeelbare Jeruzalem", verklaarden minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin. Volgens hen heeft de organisatie het akkoord met de Israëlische regering geschonden. "Als de benaming niet verandert, zal de Israëlische regering het evenement niet ondersteunen", stellen de ministers in een communiqué.

In de loop van de dag heeft de Giro-directie de startplaats dan ook gewijzigd in "Jeruzalem" en niet "West-Jeruzalem" dus. Ze geeft daarmee aan de Israëlische druk.

De zaak ligt erg gevoelig in het Midden-Oosten, zowel bij Israël als bij de Palestijnen.  Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van de stad, wordt sinds 1967 bezet door Israël. In 1980 werd Jeruzalem door de Israëlische Knesset tot "eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël" uitgeroepen. Die Jeruzalemwet en de voorafgaande annexatie werden nooit erkend door de Verenigde Naties. De VN veiligheidsraad veroordeelde de wet als een schending van het volkerenrecht. De Palestijnen beschouwen "hun" Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een nog te stichten Palestijnse staat.

Meest gelezen