Zijn kraakpanden vooral een Gents fenomeen?

Sinds de invoering van de nieuwe kraakwet twee weken geleden is kraken strafbaar in heel Vlaanderen. De nieuwe kraakwet kwam in een stroomversnelling nadat verschillende gekraakte panden in Gent het nieuws haalden. Maar zijn kraakpanden een puur Gents fenomeen? Onze redactie zocht uit hoeveel dossiers al op de parketten zijn beland.

Sinds de invoering van de nieuwe kraakwet, staan er straffen op kraken en kunnen krakers makkelijker uit een pand worden gezet. Vroeger moesten eigenaars in dat geval een procedure starten voor de vrederechter, maar dat loopt nu anders. Bij een duidelijk bewoond pand kan de politie binnenvallen en meteen overgaan tot ontruiming.

Bij een onbewoond pand kunnen de eigenaars een klacht indienen bij de politie. Die onderzoekt de kwestie en kan vervolgens een bevel tot ontruiming aan het parket vragen. Na de aanplakking daarvan, hebben de krakers 8 dagen de tijd om verweer in te dienen. Doen ze dat niet, dan kan het pand ontruimd worden. Doen ze dat wel, dan beslist de vrederechter verder over de zaak. 

Oost-Vlaanderen en Limburg

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft op dit moment weet van vijf dossiers rond kraakpanden. Twee panden liggen in Gent (een in Gent en een in deelgemeente Ledeberg). Maar de andere panden zijn gesitueerd in Evergem, Sint-Niklaas en Lokeren.

Naast deze vijf gevallen in Oost-Vlaanderen, heeft enkel het parket van Limburg weet van een dossier. Het gaat om één pand in Maasmechelen, waarover de eigenaar een klacht heeft ingediend. Meer informatie wil het parket voorlopig niet geven. Noch in Antwerpen, Turnhout, Mechelen, Halle-Vilvoorde, Leuven, Brugge, Ieper of Kortrijk zijn er dus al dossiers binnengekomen rond kraakpanden bij de parketten. Dat betekent uiteraard niet dat er in die regio's geen kraakpanden zijn. Maar zeker is wel dat daar geen enkele eigenaar van een onbewoond kraakpand een klacht ingediend heeft. De kraakwet is natuurlijk ook nog maar twee weken van kracht.

Conclusie

De problematiek van kraken is geen puur Gents fenomeen. Maar op dit moment zijn er wel voornamelijk dossiers in de provincie Oost-Vlaanderen. Het is dan ook door enkele verhalen van kraakpanden in die provincie dat het creëren en stemmen van de antikraakwetgeving in een stroomversnelling is gekomen.

Meest gelezen