Vier Europese ministers dingen naar voorzitterschap Eurogroep: Van Overtveldt geen kandidaat

 Vier ministers van Financiën uit de eurolanden hebben zich aangemeld als kandidaat-voorzitter van de Eurogroep. Het gaat om de Portugese minister van Financiën Mário Centeno, zijn Slovaakse collega Peter Kazimir, de Luxemburger Pierre Gramegna en de Letse minister Dana Reizniece-Ozola. De Belgische minister Johan Van Overtveldt zou ook gepolst zijn, maar hij is geen kandidaat en zal de Nederlander Jeroen Dijsselbloem dus niet opvolgen.

De gegadidgden voor het voorzitterschap van de groep van 19 ministers van Financiën van de eurozone, konden zich donderdag tot 12 uur melden. Vier landen dingen mee: Portugal, Slovakije, Luxemburg en Letland.

 De Portugees Mário Centeno zou in pole position liggen om Dijssebloem op te volgen. De ex-medewerker van de Portugese nationale bank heeft geen duidelijke politieke kleur, maar maakt wel deel uit van een links kabinet. En dat speelt volgens kenners in zijn voordeel: De socialisten hebben een claim gelegd op de post, omdat de christendemocraten met bijna alle andere belangrijke posten aan de haal gingen. Ook de Slovaak Kizimir behoort tot de sociaaldemocratische familie.     

De nieuwe Eurogroep-voorzitter kennen we op maandag 4 december. De ministers van Financiën beslissen met gewone meerderheid van stemmen: de opvolger van Dijsselbloem moet er dus minstens tien achter zich zien te scharen. Als geen van de kandidaten die meerderheid haalt, zal Dijsselbloem hun vertrouwelijk vertellen hoeveel stemmen ze wel hebben gehaald. Dat biedt ze de gelegenheid te beslissen of ze willen doorgaan of hun kandidatuur intrekken. Mogelijk volgen er daarna meer stemrondes. 

De Eurogroep coördineert vooral het nationale economische beleid binnen de landen die de euro hanteren. De chef van de Eurogroep heeft een belanghebbende stem in Brussel, naast de voorzitters van de drie grote EU-instellingen - Jean-Claude Juncker voor de Europese Commissie, Donald Tusk voor de Raad en Antonio Tajani voor het Parlement - en de topvrouw van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini.

Minister Van Overtveldt geen kandidaat

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is geen kandidaat om Dijsselbloem op te volgen. Hij werd wel gepolst, maar heeft zijn kandidatuur niet ingediend omdat hij, naar eigen zeggen, het moment niet aangewezen vond. 

Meest gelezen