Nederland: "Geen geld om alle F-35's aan te kopen"

Nederland heeft voorlopig geen geld om alle voorziene F-35-gevechtstoestellen aan te kopen. Dat zegt een woordvoerder van de de Nederlandse Defensie.

Nederland heeft een vervangprogramma lopen voor de Nederlandse F-16 gevechtstoestellen. De regering in Den Haag besliste om 37 nieuwe F-35 toestellen aan te kopen bij de Amerikaanse wapenproducent Lockheed Martin, maar de dollar is nu zo duur dat de Nederlanders de laatste drie toestellen niet kunnen betalen.

Nederland heeft mee de F-35 ontwikkeld, maar het programma heeft jaren vertraging opgelopen en de kosten om het toestel te ontwikkelen bleken veel hoger dan voorzien. Dat Nederland nu niet alle 37 toestellen zou kunnen aanschaffen is een streep door de ambities van de Nederlandse regering.

F-35 ook topfavoriet bij ons

De Belgische regering besliste om de Belgische F-16s te vervangen door 34 nieuwe toestellen. De regering schreef daarvoor een wedstrijd uit. Aanvankelijk deden vijf producenten mee, maar drie daarvan stapten uit de race. Officieus omdat de producenten vinden dat ze geen faire kans maken. Binnen de competitie doen nu enkel nog het Amerikaanse Lockheed Martin mee met de F-35, en het Europese Eurofighter-consortium met de Eurofighter Typhoon. Dat is een Brits-Duits toestel. De Franse producent Dassault van het toestel 'Rafale' bood de regering een koop aan buiten de competitie.

Topfavoriet bij ons is ook het Amerikaanse F-35 toestel van Lockheed Martin. In principe beslist de regering volgend jaar welke producent de 34 nieuwe toestellen mag leveren. Het contract is goed voor zo'n 4 miljard euro.

Meest gelezen