Videospeler inladen...

Helft minder migraineaanvallen dankzij doorbraak in nieuwe therapie?   

Voor het eerst in 20 jaar zou er een preventieve behandeling gevonden zijn tegen migraine. Dat blijkt uit twee klinische studies van het Britse King’s College Hospital. Onderzoekers spreken nu al van een “belangrijke doorbraak”. Door een specifiek antilichaam in te spuiten zou het aantal migraineaanvallen tot de helft kunnen verminderen.

Migraine is meer dan gewoon hoofdpijn. Een aanval kan heftig zijn en gaat soms gepaard met misselijkheid en overgevoeligheid aan licht en geluid. Eén op de 10 Belgen zou af en toe tot regelmatig last hebben van migraine. Migraine is een aandoening in delen van de hersenen en komt tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Uit 2 klinische studies uit het Verenigd Koninkrijk is nu gebleken dat een nieuwe therapie het aantal migraineaanvallen met de helft kan doen verminderen. Hierbij worden bepaalde antilichamen in de huid ingespoten die het eiwit CGRP (calcitonin gene-related peptide) in de hersenen blokkeren. CGRP is verantwoordelijk voor de pijn en de gevoeligheid aan licht en geluid bij migraineaanvallen.  

"Duur medicijn wellicht niet voor iedereen betaalbaar"

Dat injecties met bepaalde antilichamen helpen tegen migraine is niet nieuw. “4 firma’s zijn gelijktijdig bezig met de ontwikkeling van hetzelfde product. Er zijn al een tiental klinische testen geweest op mensen”, zegt professor Versijpt. “Maar deze 2 studies hebben het laatste teststadium bereikt. We gaan ervan uit dat deze nieuwe medicijnen al vanaf 2019 op de markt kunnen komen. Al is het nog de vraag wie deze nieuwe dure behandeling zal kunnen betalen.”

Aan de 2 studies hebben in totaal 2.000 proefpersonen deelgenomen. In de ene studie daalde het aantal migraineaanvallen met de helft bij de helft van het aantal proefpersonen, in de andere studie daalde het aantal migraineaanvallen bij 40 procent van de proefpersonen. Bij ongeveer 20 procent van de proefpersonen daalde het aantal migraineaanvallen met de helft, terwijl die groep een placebo had gekregen. Dat komt overeen met het feit dat een migraineaanval ook gewoon vanzelf weer weggaat.

Volgens professor Versijpt zijn de resultaten van de klinische tests "hoopvol". Beide studies besluiten wel dat er nog verder onderzoek nodig is naar de effecten op langere termijn.

De 2 studies zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine en kan je nalezen via deze en deze website.

Meest gelezen