Ontslag van VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson lijkt nu nabij

Volgens Amerikaanse media zou het Witte Huis Tillerson op het State Department willen laten opvolgen door huidig CIA-directeur Mike Pompeo. De relaties tussen Tillerson en president Donald Trump zijn de voorbije maanden fors bekoeld.

AFP or licensors

De geruchten over het ontslag van minister Tillerson doen al enkele maanden de ronde, maar bronnen binnen het Witte Huis zouden nu bevestigd hebben dat er een scenario voor een vervanging is. Dat melden The New York Times en het Britse persagentschap Reuters.

Volgens die bronnen zou Tillerson op Buitenlandse Zaken vervangen worden door Mike Pompeo, nu nog directeur van de geheime dienst CIA. Pompeo zou de CIA dan in handen laten van Tom Cotton, een Republikeins senator voor de staat Arkansas. Dat zou mogelijk over enkele weken al kunnen gebeuren, al moeten die benoemingen wel worden goedgekeurd door de Senaat.

Officieel is er nog geen bevestiging, maar zeker is dat de relatie tussen Tillerson en president Donald Trump de voorbije maanden fors bekoeld is. Niet enkel hun visie op het buitenlands beleid loopt uiteen, ook op persoonlijk vlak lijkt er een haar in de boter te zijn gevallen.

Zo zijn er geruchten dat Tillerson de president een "idioot" genoemd hebben na een botsing. De regering heeft dat achteraf ontkend, maar Tillerson bleef daar vaag over.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken geeft toe dat Tillerson en Trump soms "andere visies" hebben, maar zegt dat er van een ontslag nog geen sprake is. Ook het Witte Huis ontkent de berichten.

Wegen van Trump en Tillerson liepen uiteen

Rex Tillerson was een verrassing op het State Department. Voor hij benoemd werd, was hij CEO van de Amerikaanse oliegroep ExxonMobil en de Texaan heeft zijn hele carrière in de oliesector gewerkt. Daarbij had hij goede contacten opgebouwd met Rusland en die werden hem bij het begin van zijn ministerschap aangerekend door de Democratische oppositie.

Als minister bleef Tillerson aanvankelijk in de schaduw van president Donald Trump, maar de laatste maanden liepen hun wegen duidelijk uiteen. Dat was het meest duidelijk toen Tillerson zich verzoenend opstelde tegenover Kim Jong-un, waarna Trump enkele uren later een scheldtirade tegen de Noord-Koreaanse leider opzette. Ook inzake de toekomstige rol van de Syrische president Bashar al-Assas zaten Trump en Tillerson niet op dezelfde lijn.

Meest gelezen