Parket vraagt 15 jaar cel voor man die 20-jarige doodschoot in Moorslede

In Ieper heeft het parket vijftien jaar cel gevraagd voor de man die vorig jaar in Moorslede, in West-Vlaanderen, een man van 20 doodschoot. Het slachtoffer was samen met twee vrienden naar daar afgezakt voor een drugsdeal, die uit de hand liep. De schutter staat samen met zijn twee kompanen onder meer terecht voor doodslag. Volgens hem is het schot per ongeluk afgegaan. 

Vorig jaar op 15 augustus wilden 3 mannen uit de buurt van Dadizele, in West-Vlaanderen, een kilogram weed verkopen aan drie Antwerpenaren. Maar de deal liep uit de hand. Volgens het parket trokken de Antwerpenaren naar West-Vlaanderen met de bedoeling een ripdeal te plegen. Ze zouden de drugs van de drie anderen dan stelen, zonder te betalen. Maar het trio van Dadizele was wantrouwig en nam een geladen vuurwapen mee. Op een gegeven moment trok één van hen een wapen en schoot. De man van 20 uit Antwerpen werd dodelijk getroffen.

De drie mannen uit Dadizele staan nu terecht voor doodslag. Het parket eist vijftien jaar cel voor de schutter. Voor de spilfiguur van de drughandel wordt twaalf jaar effectief gevraagd. De twee Antwerpenaren worden vervolgd voor inbreuken op de drugswet en poging tot diefstal met geweld. Zelf ontkenden ze met klem dat ze een ripdeal planden. Voor beiden is een jaar effectieve celstraf gevorderd.

Een man die zijn woning ter beschikking stelde voor de drugsdeal, riskeert zes maanden gevangenisstraf. Volgens het parket had hij niets te maken met de verdere afhandeling van de drugstransactie.

Per ongeluk geschoten?

De schutter beweert dat hij de trekker per ongeluk liet overgaan. Maar dat geloven de ouders van het slachtoffer niet. "Op de reconstructie is gebleken dat de schutter het wapen achter zijn rug hield, met zijn vinger op de trekker, " zegt advocaat Kris Luyckx. "Hij heeft dus kunnen nadenken en heeft geschoten op het moment dat hij er klaar voor was. Er is ook geen sprake van uitlokking." Volgens Luyckx kon het hier ook om moord gaan. 

De moeder en stiefvader van het slachtoffer vragen 35.000 en 30.000 euro schadevergoeding. Ook de grootouders en broer en zus vragen een vergoeding voor hun morele schade.

Meest gelezen