(c) copyright newzulu.com

Patrick Loobuyck: “Religieuze beleving moet niet op tv”

De VRT zal voortaan ook islamitische erediensten uitzenden. Aan de 40 uitzendingen op Eén van verschillende godsdiensten worden twee islamitische vieringen toegevoegd. Zowel bij de moslims als de katholieken wordt positief gereageerd. Minder animo is er bij moraalfilosoof Patrick Loobuyck. In “De wereld vandaag” op Radio 1  vraagt hij om niet langer religieuze beleving uit te zenden op radio en tv.

De Gentse imam Khalid Benhaddou juicht de plannen toe. “Zeker in deze tijd waarin de islam te vaak wordt geassocieerd met het negatieve, is elke ruimte voor een positieve inkijk in onze religie mooi meegenomen.” De katholieke kerk zit op dezelfde lijn. “De islam is al sinds 1974 een erkende godsdienst in ons land. Ze kent honderdduizenden gelovigen in ons land. Dit is een mooi gebaar.”, zegt Geert De Kerpel namens de Bisschoppenconferentie.  “De islam zal zich in Vlaanderen meer erkend voelen. Voor de rest van de bevolking is het een mooie kans om deze godsdienst te leren kennen.” 

Bij de vrijzinnigen zijn de reacties gemengd. Sylvain Peeters van Mens.nu: “Dit komt uit de hemel vallen. Op zich is er geen enkel bezwaar. Maar de voorwaarde is wel dat men nu een geste doet aan de vrijzinnige gemeenschap.” De vrijzinnigen als erkende levensbeschouwing verloren zendtijd na het afvoeren van de gastprogramma’s en hebben dat nog niet verteerd. Sylvain Peeters: “Wij hebben toen een compensatie gevraagd, maar ook die hebben we nog steeds niet gekregen.”

"Dit mag geen kerntaak zijn"

Ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck betwist de uitzending van islamitische erediensten niet. “Niets doen voor de moslims kon niet langer. Dit is een terechte gelijkschakeling. Of zeg maar symbolische gelijkschakeling. En het staat nu eenmaal in de beheersovereenkomst van de VRT.” 

Maar de hoogleraar van de Universiteit Antwerpen vindt dat we verder moeten denken. “De fundamentele vraag is of een openbare omroep zich wel moet lenen om de boodschap van een religie te verkondigen, om de beleving van een godsdienst uit te zenden. Wat mij betreft is het antwoord “nee”. Dit mag geen kerntaak zijn.  Een openbare omroep moet burgers enkel informeren over godsdienst.”

Loobuyck hoopt op een ondubbelzinnig debat over het uitzenden van erediensten op de openbare omroep. “De samenleving seculariseert heel snel. Ik had net verwacht dat na het verdwijnen van gastprogramma’s er een volgende stap zou genomen worden. Ik hoop dan ook dat deze discussie wordt gevoerd. ”

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet via Twitter weten dat ze erediensten uitzenden niet de taak van de overheid vindt. Dat ligt in de lijn met het standpunt dat Open VLD al langer verdedigt. De partij ziet alle erediensten liever van het VRT-scherm verdwijnen. 

Meest gelezen