Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Paus bedankt Bangladesh voor opvang vluchtelingen, maar vermijdt opnieuw woord "Rohingya"

Tijdens het tweede deel van zijn reis heeft paus Franciscus Bangladesh bedankt voor de menselijke manier waarop het moslimvluchtelingen uit Myanmar opvangt. Het woord "Rohingya" nam hij ook nu niet in de mond.

Paus Franciscus is toe aan het tweede deel van zijn reis: nadat hij eerst Myanmar had bezocht, kwam hij vandaag aan in buurland Bangladesh. Tijdens zijn vlucht van Myanmar naar Bangladesh vloog het toestel van de paus over de uitgestrekte vluchtelingenkampen van de Rohingya.

In een toespraak in de hoofdstad Dhaka bedankte de paus Bangladesh voor de menselijke manier waarop het land de vluchtelingen opvangt. "De Bengaalse maatschappij heeft humanitaire hulp geboden aan de vluchtelingenstromen uit Rakhine, door hen een tijdelijk onderkomen en de nodige basisvoorzieningen te geven", zei hij. Net zoals in Myanmar liet de paus het woord "Rohingya" achterwege. Weer noemde hij de vervolgde moslimminderheid niet bij naam.

Het kwam de paus de voorbije dagen al op kritiek te staan, want voordien had hij zich wel al heel duidelijk en kritisch uitgelaten over de wreedheden waar de Rohingya het slachtoffer van zijn. Hij sprak toen van "onze Rohingya-broeders en -zusters". Dat hij de term nu angstvallig lijkt te vermijden, is hem geadviseerd door zijn entourage en door de geestelijkheid van Myanmar. De kardinaal van Myanmar had Franciscus zelfs openlijk gewaarschuwd om het woord niet te gebruiken omdat er anders acties tegen moslims zouden kunnen komen. "Rohingya" is een naam die de moslims van Myanmar voor zichzelf hebben opgeëist. Bij veel boeddhisten ligt de term zeer gevoelig. Zij spreken van "Bengali's" of "illegalen".

Paus zal morgen vluchtelingen ontmoeten

Morgen zal de paus Rohingya-vluchtelingen ontmoeten in Dhaka. "Ieder van ons moet zich ervan bewust zijn hoe ernstig de situatie is, hoe groot de kosten voor dit menselijke leed, en hoe zorgwekkend de levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen zijn voor zoveel van onze broeders en zusters, vooral vrouwen en kinderen", zei hij.

Tijdens zijn eerste dag in Bangladesh bracht de paus een bezoek aan het nationaal monument voor de martelaren en het Bangabandhu Memorial Museum, de vroegere residentie van de stichter van de staat, sjeik Mujibur Rahman.

Daarna werd hij ontvangen door president Abdul Hamid. Die drong in zijn toespraak aan op een veilige terugkeer van de Rohingya naar Myanmar. De noodlijdende mensen hebben in Bangladesh bescherming gezocht "tegen de meedogenloze gruweldaden van het Myanmarese leger", zei Hamid. "Onze mensen hebben hen met open armen ontvangen". Nu is het echter "onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om hen een veilige, duurzame en waardevolle terugkeer en een integratie in het sociale, economische en politieke leven van Myanmar te garanderen".

Meest gelezen