Rusland onderzoekt of executie tsaar Nicolaas II een "rituele moord" was

In Rusland wil de onderzoekscommissie naar de executie van tsaar Nicolaas II en zijn familie nagaan of het om een "rituele moord" ging. Dat is gezegd op een conferentie in Moskou waar de stand van het onderzoek is besproken. De Joodse gemeenschap maakt zich ernstige zorgen over deze nieuwe wending.

Bijna een eeuw nadat bolsjewieken de afgetreden tsaar Nicolaas II en zijn familie in de nasleep van de Russische revolutie hebben geëxecuteerd, blijft de moordpartij Rusland beroeren. Twee jaar geleden is het onderzoek naar de gruwelijke dood van de laatste tsaar van Rusland, zijn vrouw en hun kinderen officieel heropend en sindsdien gonst het van de geruchten.

Op een conferentie in Moskou waar de stand van het onderzoek eerder deze week is besproken, is een oude en omstreden theorie opgerakeld. Volgens de vooraanstaande bisschop Tikhon is het goed mogelijk dat de moord op tsaar Nicolaas II en zijn familie een "ritueel karakter" had.

"Specifiek ritueel"

"We behandelen de piste van een rituele moord bijzonder ernstig", zei bisschop Tikhon. "Een aanzienlijk deel van de kerkelijke commissie heeft geen enkele twijfel dat het precies om dit type moord ging", verwees hij naar een aparte commissie van de Russisch-orthodoxe kerk zelf die de moorden eveneens onder de loep neemt.

"Het feit dat iemand een tsaar na zijn aftreden executeerde, dat de moordenaars hun slachtoffers onder elkaar verdeelden en dat velen de moordenaars van de tsaar wilden zijn, bewijst dat ze de moord als een specifiek ritueel beschouwden."

Bisschop Tikhon is niet van de minste. Het is algemeen bekend dat hij de biechtvader van niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin is.

Petrus-en-Pauluskathedraal

Tsaar Nicolaas II, zijn vrouw en hun 5 kinderen stierven voor een vuurpeloton in de kelders van een huis in Jekaterinenburg op 17 juli 1918. De resten van de tsaar, zijn vrouw en 3 van hun kinderen zijn in de vroege jaren 90 teruggevonden en rusten sinds 1998 in de Petrus-en-Pauluskathedraal van Sint-Petersburg. In 2007 zijn ook de resten van de 2 overgebleven kinderen ontdekt. Die liggen voorlopig in de staatsarchieven.

Hoewel een doorgedreven dna-onderzoek al in de jaren 90 heeft uitgewezen dat de teruggevonden resten wel degelijk die van tsaar Nicolaas II en zijn familie zijn, blijft de Russisch-orthodoxe kerk twijfels koesteren. Op haar aansturen is het onderzoek daarom in 2015 heropend. De kerk voert aan dat absolute zekerheid noodzakelijk is omdat de keizerlijke familie is heiligverklaard en ze geen valse relikwieën wil.

Forensische analyse

Op dezelfde conferentie in Moskou heeft Marina Molodtsova van de officiële onderzoekscommissie verklaard dat de voorbije 20 jaar 34 forensische analyses zijn uitgevoerd om de resten te identificeren. Zo zijn de voorbije jaren de resten van onder meer tsaar Nicolaas II, zijn echtgenote Alexandra en zijn vader tsaar Alexander III opgegraven.

Molodtsova liet tegelijk verstaan dat de these van een "rituele moord" nog steeds op tafel ligt. "We zullen een psychologische en historische evaluatie maken om vast te stellen of het om een rituele moord ging", zei ze.

Jodenhaat

Het feit dat de theorie van een "rituele moord" opnieuw boven water komt, baart de Joodse gemeenschap ernstige zorgen. Het verhaal is niet nieuw en is vroeger in verband gebracht met een "Joods complot" tegen de keizerlijke familie. Meteen na het ineenstorten van de Sovjet-Unie is die piste als een onderzocht, maar toen luidde de conclusie dat het om nonsens ging geïnspireerd door Jodenhaat.

In een reactie noemt de federatie van Joodse gemeenschappen in Rusland de nieuwe suggesties van een "rituele moord" "een shockerende uiting van een antisemitische mythe". "We vinden dit absoluut onaanvaardbaar", zegt woordvoerder Boroesj Gorin. "We zijn geshockeerd, vooral door de absurditeit van de aantijgingen."

Meest gelezen