Scheepsschroef van 200 kilo rolt uit 3D-printer in Rotterdam

In de haven van Rotterdam is voor het eerst een scheepsschroef gefabriceerd met behulp van een 3D-printer. De schroef van circa 200 kilo en met een diameter van 1,35 meter werd donderdag voorgesteld bij Damen Shipyards in Gorinchem, zo meldde het Havenbedrijf Rotterdam. Het zou gaan om de eerste gecertificeerde 3D-geprinte scheepsschroef ter wereld.

De betrokken bedrijven onderzoeken nu hoe ze de technologie die is gebruikt, "commercieel inzetbaar" kunnen maken. Daardoor moet het in de toekomst mogelijk worden om metalen onderdelen voor machines, schepen of andere toepassingen in de maritieme industrie direct te printen als daarnaar vraag is.

Voor het uiteindelijk printen van de schroef werkte Damen samen met RAMLAB, onderdeel van het havenbedrijf, dat in Rotterdam een zogeheten fieldlab heeft voor 3D-metaalprinters. Ook de bedrijven Autodesk en Bureau Veritas waren onderdeel van het samenwerkingsverband.

Meest gelezen