Videospeler inladen...

Migranten die in mensonwaardige omstandigheden vastzitten in  Libië zullen worden geëvacueerd

Afrikaanse migranten die in mensonwaardige omstandigheden vastzitten in Libië, zullen de komende dagen en weken worden geëvacueerd. Dat is beslist in de marge van de Europees-Afrikaanse top in Ivoorkust. Volgens de voorzitter van de Afrikaanse Unie gaat het in eerste instantie om 3.800 mensen.

De leiders van negen Europese en Afrikaanse landen, de VN, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie hebben een spoedzitting gehouden over de toestand in Libië, waar vele duizenden migranten in mensonwaardige omstandigheden vastzitten. Enkele weken geleden nog veroorzaakten beelden op CNN van een moderne slavenmarkt wereldwijd verontwaardiging en woede.   

De volgende dagen of weken zullen wellicht Europese militairen en politie-agenten naar Libië gaan om de migranten die zich in de meest mensonwaardige omstandigheden bevinden te bevrijden, naar opvangcentra te brengen, en hen dan naar huis te vliegen.

Volgens voorzitter van de Afrikaanse Unie Moussa Faki Mahamat zou het in eerste instantie gaan om 3.800 mensen, die voornamelijk afkomstig zijn uit West-Afrika. Die mensen zitten vast in een kamp in de buurt van Tripoli. "Zij willen zo vlug mogelijk weg uit dat wespennest", zei hij op een persconferentie aan het slot van de Afrikaans-Europese top. "Maar er het gaat niet om slechts één kamp. De Libische overheid heeft ons gezegd dat er 42 kampen zijn. We spreken over 400.000 tot 700.000 Afrikaanse migranten in Libië."  

Op het crisisoverleg is beslist dat Libië de VN-vluchtelingenorganisatie toegang zou geven tot enkele kampen. Migranten die weg willen, zouden terug naar hun eigen land kunnen gaan. Mensen die op de vlucht zijn voor politieke vervolging of oorlog zouden naar Tsjaad of Niger worden gebracht. Daarna kunnen ze naar landen die bereid zijn om hen op te nemen.

Het plan moet wel nog in detail worden uitgewerkt. Wanneer het zal worden uitgevoerd, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen