Mysterieuze yeti ontmaskerd na analyse van negen oude stalen

Wetenschappers hebben stalen geanalyseerd die afkomstig zouden zijn van de mysterieuze yeti, het beruchte "sneeuwmonster" dat in de Himalaya-regio zou ronddwalen of rondgedwaald hebben.  De resultaten zijn evenwel een grote ontgoocheling voor yeti-fans, maar bewijzen wel de link tussen de yeti-legende en de plaatselijke beren.

Onderzoekers hebben DNA-tests uitgevoerd op oude stalen die afkomstig zouden zijn van de yeti, onder meer beenderen, tanden, huid, haar en overblijfselen van uitwerpselen. De stalen kwamen uit privécollecties en musea, en waren alle toegeschreven aan de "verschrikkelijke sneeuwman" - yeti betekent in Sjerpa-taal wilde man.  

Het ging onder meer over een tand van een opgevuld exemplaar in het Reinhold Messner-museum in Italië, en een stukje huid dat volgens de overlevering afkomstig zou zijn van de hand van een yeti, en dat naderhand een religieuze relikwie werd in een klooster.

De yeti-overblijfselen voeren onderzoekers terug naar oude soorten van bruine en zwarte beren in de regio

De resultaten zijn evenwel een teleurstelling voor de fans van de yeti, want acht stalen blijken afkomstig van Aziatische zwarte beren, of bruine beren uit de Himalaya of Tibet. De tand bleek uiteindelijk afkomstig van een hond.

Daarmee wordt bevestigd wat algemeen vermoed werd: dat de yeti zoals die onder meer werd opgevoerd in het Kuifje-album "Kuifje in Tibet" en in talloze andere verhalen niet meer dan een mythe is. De figuur houdt het midden tussen een mensachtige, weelderig behaarde wildeman, of een ander soort vervaarlijk uitziend aapachtig wezen.

Dit was de grondigste studie van dit mensachtige schepsel tot nu toe

Het onderzoek bewijst wel dat de yeti-legende effectief is ontstaan in de Himalaya-regio, uit de aanwezigheid van bruine en zwarte beren, en leerde onderzoekers ook iets over de ontwikkeling van de verschillende ondersoorten van bruine beren in de hoogplateau­regio van Tibet en de Himalaya. Er zijn daarvoor in totaal overigens 24 stalen geanalyseerd, waarvan de meeste dus sowieso van beren kwamen.

De slotconclusie in het rapport luidt: "Deze studie omvat de meest rigoureuze analyse tot nu toe van stalen die werden toegeschreven aan buitengewone of mythische "mensachtige" schepsels, en wijst er sterk op dat de yeti-legendes biologisch gezien gebaseerd zijn op plaatselijke bruine en zwarte beren.

De believers geven intussen niet op, en zien in de formulering "strongly suggesting" een nuance die hen hoopt geeft dat het mythische beest toch echt bestaan zou kunnen hebben. (lees door onder de tweet)

Een staal in het afgelegen koninkrijk Bhutan, waarop de yeti gekauwd zou hebben, werd toegeschreven aan gewoon vee

Oude yeti-legendes leven uiteraard voort, en zullen altijd blijven voortleven, maar zelfs in regio's waar bepaalde gemeenschappen nog geloofden in het bestaan van het sneeuwmonster, is de voorbije jaren niets nog wat het is.

Zo raakte in 2008 een foto verspreid uit Bhutan - het afgelegen koninkrijk tussen China en India. Yeti-watchers hadden in het Sakteng-natuurpark een staal gevonden van iets waar mogelijk de yeti op zou hebben gekauwd, maar daar werden commentaren bijgeschreven dat het oude volksgeloof misschien niet meer helemaal klopte, en dat op het staal wellicht gekauwd werd door vee.

Toch is het dus niet allemaal slecht nieuws voor de fans van de yeti: het is immers niet uitgesloten dat er ooit alsnog een fossiel of staal opduikt dat alsnog zou wijzen op zijn bestaan.

AP2008

Meest gelezen