SP.A lanceert campagne voor Brussel en wil 19 gemeenten afschaffen

Met de slogan "One Brussels" lanceert SP.A opnieuw het idee om de 19 gemeenten in Brussel af te schaffen. Hiermee trappen de Vlaamse socialisten officieel hun verkiezingscampagne op gang. Over de ideeën bestaat consensus in Vlaanderen, hamvraag is of SP.A haar Franstalige zusterpartij PS zal kunnen overtuigen om ook maar iets van het plan in realiteit om te zetten. Bij MR lijkt er wel onderhandelingsruimte te zijn.

Door de versnippering van het beleid in Brussel worden Brusselaars vaak geconfronteerd met absurde situaties. Zo mogen sommige inwoners van het Brussels Gewest niet met een bewonerskaart parkeren aan de overkant van hun straat, omdat daar een andere gemeente begint. Verder betalen inwoners van de rijke gemeente Ukkel minder belastingen dan inwoners van de arme gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

De slogan die SP.A lanceert, “One Brussels”, laat weinig aan de verbeelding over: als het van de SP.A afhangt, worden de 19 Brusselse gemeenten afgeschaft en vervangen door “stadsdelen” met veel minder bevoegdheden. De SP.A wil ook één politiezone, één parkeerbeleid en één belastingbeleid.

Na de fusie zouden in Brussel bijna 800 politici op zoek mogen naar een nieuwe job, want de SP.A wil het aantal politici in Brussel verminderen van 958 nu, naar 167. De hele operatie zou volgens de socialisten ook 940 miljoen euro per jaar besparen.

Oude wijn in nieuwe zakken?

Pascal Smet, de voorman van de Brusselse SP.A, verklaarde in 2005 al dat Brussel eigenlijk “geen gewest, maar een stad is”. Hij was op dat moment ook al Brussels minister van Mobiliteit. In de tussentijd was Smet afwisselend minister in de Vlaamse regering en schepen in de stad Brussel. Ondertussen is hij opnieuw minister in het Brussels Gewest.

Verschillende coalitiegesprekken later heeft Smet zijn plannen dus nog altijd niet kunnen omzetten in realiteit. Het is nog maar de vraag of dat deze keer wel zal lukken.

PS zegt alvast resoluut "non"

Als SP.A de Brusselplannen wil realiseren, zal de partij niet op de PS moeten rekenen. Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS, haalt op Twitter fel uit naar het idee. "N'importe quoi", schrijft ze. "We moeten meer van Brussel houden in plaats van het af te breken. Waarom wonen alle Belgen in een gemeente en de Brusselaars niet?"

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet onder de indruk. "Ik ben aan het werk in plaats van schijnbaar goede ideeën uit te proberen", schrijft hij op Twitter.

Wel openheid bij MR?

Bij de Franstalige liberalen klinken er wél positieve reacties. Opmerkelijk genoeg is het één van de negentien burgemeesters die zegt het debat te willen bespreken. Boris Dilliès (MR) is burgemeester van Ukkel en zegt dat Franstaligen en Nederlandstaligen eindelijk zonder taboe aan tafel moeten gaan zitten om de toekomst van Brussel te bespreken.

Meest gelezen