Videospeler inladen...

Van Quickenborne bekritiseert N-VA: "Maak werk van echte evaluatie ambtenaren"

Slechts 0,07 procent van de ambtenaren krijgt een slechte evaluatie. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen heeft opgevraagd. Opvallend genoeg is de N-VA zélf verantwoordelijk voor de evaluaties van ambtenaren. "Opvallend dat er niets gebeurt bij de partij die pleit voor de kracht van verandering", zegt Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

Van de 50.000 federale ambtenaren die vorig jaar een evaluatie kregen, hebben maar 40 werknemers een slechte evaluatie gehad. "Weinig geloofwaardig", klinkt het bij Brecht Vermeulen. Het N-VA-kamerlid dat de cijfers heeft opgevraagd.

De kritiek van N-VA is opvallend, want de minister die verantwoordelijk is voor de evaluaties is Steven Vandeput. Vandeput hoort ook bij N-VA.

Dat is ook Vincent Van Quickenborne van Open VLD niet ontgaan. "Het is toch vreemd dat een partij die pleit voor de kracht van verandering niets verandert in drie jaar tijd", zegt hij aan VRT NWS. "Het wordt dringend tijd dat Vandeput de procedures aanpast. Hij zal daarin een bondgenoot vinden bij onze partij."

Toch opvallend dat een partij die pleit voor verandering al drie jaar niets verandert

Vincent Van Quickenborne

Van Quickenborne wil dat overheidsbedrijven functioneren zoals "moderne organisaties". Daarmee bedoelt hij "dat mensen permanent gevauleerd worden. Mensen moeten kansen krijgen, maar men moet ook durven beslissen dat als iemand niet functioneert, die persoon geen plaats heeft in een organisatie."

De problemen met het evaluatiesysteem zijn niet nieuw. De vakbonden zitten samen met premier Charles Michel (MR) en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) om het systeem bij te spijkeren. Daarvoor kijken ze in de richting van de privé, waar de evaluatiegesprekken steeds vaker worden ingeruild voor een vorm van permanente feedback.

Meest gelezen