SBS Belgium

Vier over humor in "De Slimste mens": "Nooit de bedoeling om mensen te viseren of te kwetsen" 

Dinsdagavond maakte jurylid Jonas Geirnaert in het Vier-programma "De slimste mens" een mop over een zuuraanval in een winkel van Delhaize. Dat werd echter op sociale media niet gesmaakt. "Deze is erover", viel er te lezen. Vier-woordvoerder Kristof Demasure benadrukt dat het programma nooit de bedoeling heeft om iets of iemand te viseren, laat staan te kwetsen.   

De grappen en grollen in "De slimste mens" zijn al jaren bekend, je bent voor of tegen. Dinsdagavond werd een grap van Jonas Geirnaert niet echt gesmaakt. Presentator Erik Van Looy vroeg de jury of ze suikervervangers eten. Daarop antwoordde Geirnaert dat hij schrik had gekregen, omdat "zijn nonkel bij de rayon van de suikervrije frisdranken stond toen er een of andere gek zwavelzuur in zijn ogen gegooid had en hij niets meer kon zien".  Op sociale media volgden afkeurende reacties:

Ook Oscare, een nazorgcentrum voor brandwonden en littekens, reageerde. De vzw behandelt het slachtoffer van een zuuraanval in een filiaal van Delhaize in Antwerpen (februari 2015).

Vier-woordvoerder Demasure benadrukt dat het nooit de bedoeling is om mensen te viseren, laat staan (slachtoffers) te kwetsen. "Als dat toch gebeurt, bieden we onze oprechte excuses aan."

De humor in "De slimste mens" rolt al een eeuwigheid over de tongen. "We lachen met álles", zegt Demasure. De programmamakers leggen geen richtlijnen op aan de juryleden. "Als je absurde humor zou ontleden, is er geen begin of einde aan. Het is een kwestie van een goed evenwicht." Hij benadrukt dat je elke aflevering ook in zijn geheel moet zien: de opeenvolging van de absurde grappen.  

Meest gelezen