Video player inladen ...

Tweedelijnsopvang voor Brusselse daklozen kan van start gaan. Demir: "Het contract is getekend"

Een gebouw in de Brusselse gemeente Haren raakte maar niet klaar voor extra daklozenopvang deze winter. De federale overheid wou er, net als vorig jaar, 300 plaatsen inrichten die als reserve kunnen dienen als de opvang van de stad en het gewest vol zitten. Maar de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev lag dwars. In de loop van de dag heeft staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (NVA) toch een huurcontract getekend.

De voorbije maand opende de Brusselse daklozenorganisatie al twee locaties voor winteropvang in Brussel. Daar slapen elke nacht honderden mensen. Als de druk op die opvang te groot wordt, dan moet er -net als de vorige jaren- een tweedelijnsopvang van de federale overheid opengaan. Een "federale reserve", zeg maar. Maar die opvang raakte niet rond.

De federale overheid laat die tweedelijnsopvang dit jaar uitvoeren door een consortium van drie organisaties: Dokters van De Wereld, CAW en Croix-Rouge. Die kunnen aan de slag in een gebouw in Haren, dat de overheid huurt van Citydev, de Brusselse gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij. En die kon of wou niet garanderen dat het gebouw in orde kwam. Onder meer het brandalarm en de verwarming werkten niet. "Dat zijn cruciale zaken, zo lang die niet in orde zijn kunnen we niet open," zei Demir.

"Demir krijgt zelf haar zaken in niet orde"

Volgens Pascal Smet (SP-A), in Brussel bevoegd voor de daklozenopvang, maakt staatssecretaris Demir onnodig problemen. "In het verleden, toen Elke Sleurs (NVA) bevoegd was voor die federale opvang, hebben wij nooit problemen gehad. Nu met mevrouw Demir wel (...) Wij hebben ons gewestelijke centrum in de Koningstraat al vervroegd geopend omdat zij niet in staat was om haar opvang te openen."

Maar vanmiddag kwam het goede nieuws: de deal was gesloten met Citydev, verkondigde Demir in het parlement, mét een sneer naar het 'vreemde gedrag van Smet'. En het Croix Rouge staat klaar om 300 families met kinderen 's nachts een plaats te geven.