Zwaarste avondspits van het jaar door winterweer: herlees onze liveblog

Het is de zwaarste avondspits van het jaar door het winterweer. Op een gegeven moment stond er 450 kilometer file in ons land. Vooral in en rond de grote steden was het lang aanschuiven. Door een ongeval op de E17 richting Gent is de snelweg ter hoogte van Sint-Niklaas volledig afgesloten. Bij het ongeval met verschillende vrachtwagens vielen twee doden en één zwaargewonde. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

We sluiten deze liveblog af, bekijk hier hoe de zwaarste avondspits van het jaar verliep

Vanavond en vannacht nog winterse neerslag

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Famelaer: "Er kan stilaan vlotter gereden worden"

"Er komt stilaan wat rust op de wegen", zegt Myriam Famelaer van de VRT Verkeersredactie. "Vooral op het zuidelijke deel van de Brusselse ring gaat het nog traag, maar elders kan er stilaan wel vlotter gereden worden."

"Op de E17 van Antwerpen naar Gent zijn er wel nog heel wat problemen. Daar is de snelweg volledig dicht bij Sint-Niklaas door een ongeval. De hinder kan daar nog een hele tijd duren. Vanavond en vannacht kan het gevaarlijk glad worden. Hou daar rekening mee als je de weg nog op moet."  

Twee doden en één zwaargewonde bij ongeval in Sint-Niklaas

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De omstandigheden van het dodelijke ongeval op de E17 richting Gent in Sint-Niklaas worden nog onderzocht. Bij het ongeval zijn twee doden gevallen en één zwaargewonde. Het is niet duidelijk of er nog andere slachtoffers zijn. De hulpdiensten zijn ter plaatse en er wordt een verkeersdeskundige en een wetsdokter aangesteld.

De afhandeling van het ongeval zal nog lange tijd aanslepen. De drie centrale rijstroken van de E17 zijn versperd, maar het verkeer kan nog via de twee laterale rijstroken ter hoogte van Sint-Niklaas. Er staat een file vanaf Haasdonk tot Sint-Niklaas-West. In de andere richting staat er een file van Sint-Niklaas-Centrum tot Zwijndrecht. Het verkeer dat vast staat ter hoogte van het ongeval zal later vrijgemaakt worden. De hulpdiensten vragen de pechstrook vrij te houden voor de interventies.  

Zware avondspits

Zware avondspits

"Moeilijke ochtendspits morgenvroeg"

Morgen wordt een moeilijke ochtendspits voorspeld. "Vooral vroege vogels morgen moeten uitkijken", zegt VRT-journalist Luc De Smet. "Tijdens de nacht zal veel smurrie aanvriezen. We krijgen daardoor een moeilijke en lange ochtendspits. Wie kan, zoekt misschien best een alternatief."

Videospeler inladen...

E17 richting Gent volledig afgesloten in Sint-Niklaas

Luc De Wilde

Door een ongeval waarbij verschillende vrachtwagens zijn betrokken is de E17 richting Gent ter hoogte van Sint-Niklaas West helemaal versperd. Bij het ongeval zijn twee doden gevallen en één zwaargewonde. Het verkeer kan weg via een parallelweg.

Boom op sporen opgelost

Beeckman: "Van kwaad naar erger in Gent"

De verkeershinder in Gent "gaat van kwaad naar erger", volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. "Grote delen van de stadsregio staan helemaal stil."

E17 richting Gent in Sint-Niklaas versperd

De E17 richting Gent ter hoogte van Sint-Niklaas West is versperd door een ongeval met meerdere vrachtwagens.

Hinder bij Brusselse openbaar vervoer

Michaël Torfs

Eerste winterprik heeft gevolgen voor avondspits

Luc De Smet geeft een stand van zaken in een Facebook Live.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Beeckman: "Veel wegen zitten volledig vol"

Het is ook op de gewest- en secundaire wegen erg druk, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. "In Gent bijvoorbeeld is er geen doorkomen meer aan." Ook in andere steden slibben de wegen dicht en daardoor is het extra druk op de snelwegen. "Op de Brusselse Ring bijvoorbeeld is het van Halle naar Ittre 3 uur extra. Tussen Zaventem en Groot-Bijgaarden anderhalf uur extra."

De sneeuwzone treft vooral Gent, het Pajottenland, Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel. "West-Vlaanderen en de Kempen ontsnappen aan de zone en aan de overlast", aldus nog Beeckman.

Treinverkeer houdt stand

Het treinverkeer ondervindt geen zware hinder door het winterweer. "Het valt al bij al nog mee", zegt Bart Crols van de NMBS. Tussen Jette en Ternat is er een boom op het spoor terechtgekomen. Het treinverkeer op die lijn is onderbroken. Er zullen vervangbussen ingelegd worden. Een deel van de treinen die op de lijn 50 rijden, zullen worden omgeleid via de snellere lijn 50A.

Beelden van het fileleed in Antwerpen

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Vandaag heel de dag uitzonderlijk druk op Vlaamse snelwegen

Het was vandaag heel de dag uitzonderlijk druk op de Vlaamse snelwegen. "We hadden een drukke ochtendspits en ook overdag stonden er dubbel zo veel files op de snelwegen", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Donderdag rond 17.00 uur stond er 250 kilometer file in Vlaanderen. "Dat is uitzonderlijk veel."

De lange files zijn te verklaren door het lastige winterweer. "Het is nu erg moeilijk en lastig om te rijden. Het is donker en door de sneeuw of de regen is er ook slechte zichtbaarheid", aldus Bruyninckx. "En er zijn ook enkele incidenten op de weg, zoals op de A12 van Bergen-op-Zoom richting Antwerpen."

Wegen & Verkeer: "Nu strooien heeft weinig zin"

De strooidiensten van het Agentschap Wegen & Verkeer zijn nog niet uitgereden om te gaan strooien. "Het heeft weinig zin om nu te strooien", legt woordvoerder Veva Daniëls uit. "Het wegdek is nog niet koud genoeg om effectief te gaan strooien."

Het Agentschap volgt de situatie op de voet. Later vanavond wordt beslist of er komende nacht wordt gestrooid. "We staan klaar om uit te rijden indien nodig", klinkt het. Daniëls raadt voorts af om voorzichtig te zijn. "Pas je rijstijl aan, hou voldoende afstand en rij niet te snel."

Geen doorkomen aan op Brusselse ring

KMI waarschuwt voor gladheid door sneeuwval of ijsplekken: code geel

Buien van smeltende sneeuw of sneeuw kunnen vanavond plaatselijk en tijdelijk voor een sneeuwdek zorgen in Laag- en Midden-België. De buien trekken geleidelijk verder richting de Ardennen waar ze voor een aandikking van ongeveer 3-6 cm verse sneeuw kunnen zorgen.

Tot vrijdag 10 uur geldt in Vlaanderen, Brussel en grote delen van Wallonië code geel. Dat betekent dat er gladheid op de grond wordt verwacht vanwege verse sneeuwval of lokaal aanvriezende (mot)regen. In de provincies Luik en Luxemburg waarschuwt het KMI voor veralgemeende gladheid of nieuwe sneeuwval.

Na middernacht neemt de kans op winterse buien af, maar kunnen plaatselijke mistbanken zich vormen. Deze mistbanken kunnen aanvriezen en de wegen kunnen bovendien glad worden door ijsplekken want de temperaturen dalen, met uitzondering van vlak aan zee, overal onder nul.

Weg vrijgemaakt op de A12 van Nederland naar Antwerpen

In en rond Gent staat het verkeer stil

Beelden vanop de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Zware avondspits

Drukste avondspits van het jaar

Zware avondspits

Problemen op A12 van Nederland naar Antwerpen

Zware avondspits

Het is de zwaarste avondspits van het jaar

Het filerecord voor dit jaar is gebroken. “Het is de zwaarste avondspits van dit jaar”, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. “Het vorige record stond op het bezoek van Trump.” De hinder is momenteel het grootst in en rond Brussel, Vlaams-Brabant, het Pajottenland en rond Gent.

Al voor de avondspits was er veel hinder

“Al voor de avondspits hadden we door de winterse neerslag vertragingen op verschillende snelwegen”, zegt Beeckman. “Rond 14 uur was het al aanschuiven in Zwijnaarde door wateroverlast.” Die hinder is bij het begin van de avondspits alleen maar toegenomen. “De gemengde sneeuw- en regenzone hangt in volle avondspits boven het centrum van het land”, zegt Beeckman voorts. Ook op verschillende gewestwegen in en rond Gent en het Pajottenland is het erg druk.

Zware avondspits

Zware avondspits

Zware avondspits

Meest gelezen