"2017 wordt zwaarste filejaar ooit"

Nooit is het fileleed op Vlaamse snelwegen groter geweest dan dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeers­centrum. November was een "zwarte maand", maar juni zal de geschiedenis ingaan als de zwaarste filemaand ooit.

De cijfers zijn terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeers­centrum. Hoewel de meest recente die van de maand oktober zijn, staat het volgens woordvoerder Peter Bruyninckx nu al vast: "2017 wordt het zwaarste filejaar op de Vlaamse snelwegen ooit."

Recordmaand juni

Een eerste record werd al gebroken in juni. Die maand was er een filezwaarte van 1078, een cijfer dat sinds de metingen nooit zo hoog is geweest. De filezwaarte slaat op de impact van de files. Het cijfer wordt berekend aan de hand van de lengte van files en de duur. Zo kan het zijn dat lange files sneller opgelost raken dan korte, omdat er bijvoorbeeld nog rijstroken vrij zijn terwijl bij korte files alle rijstroken geblokkeerd kunnen zijn.  

"In juni was het weer uitzonderlijk goed", verklaart Bruyninckx de filezwaarte. "Dat heeft veel recreatief verkeer op de baan gebracht, van mensen die er een dagje tussenuit wilden. Gecombineerd met wegenwerken en het dagelijkse pendelverkeer, heeft dat tot zware files geleid."

Voor november is het cijfer nog niet gepubliceerd, maar Bruyninckx spreekt over een filezwaarte van 916. "Het was de drukste maand van het jaar, met op werkdagen files van gemiddeld 179 kilometer. Het winterweer van de afgelopen dagen heeft daar veel toe bijgedragen."  

Rustige decembermaand zal trend niet keren

Hoewel het jaar nog niet is afgelopen, staat het nu al vast dat 2017 een recordjaar wordt. "Elk jaar in december valt het verkeer wat stil", zegt Bruyninckx. "Heel wat mensen nemen dan vakantie waardoor het op de wegen rustiger is. Maar een rustige decembermaand zal de trend niet meer keren.  2017 wordt een jaar voor de geschiedenis."

Meest gelezen