Videospeler inladen...

65 miljoen jaar oud en maar 10 centimeter groot

In Mexico hebben wetenschappers een bijzonder goed bewaard fossiel gevonden van een schilpad die daar 65 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben.  

Bij een schildpad denken de meeste mensen aan een exemplaar van enkele tientallen centimeters, maar dit exemplaar zou maar 10 centimeter groot geweest zijn. De schildpad behoort tot de "Yelmochelis rosarioae", een schildpadsoort die in die tijd tot de kleinste dieren ter wereld behoorde. Ondanks zijn kleine gestalte, was het dier perfect in staat om zich te verdedigen. Het had een uitzonderlijk dik schild en kon blijkbaar lichaamsvochten afscheiden om belagers op afstand te houden.

Het fossiel is gevonden in een woestijn in het noorden van Mexico. Toen de schildpad daar leefde, was het daar nog een weelderige moerasvlakte. Het dier is 65 miljoen jaar geleden samen met de zoveel grotere dinosauriërs tenonder gegaan als gevolg van de inslag van een meteoriet. Die is daar trouwens in de buurt neergekomen, ter hoogte van de Mexicaanse provincie Yucatan. De Chicxulubkrater is er vandaag nog een restant van.

Meest gelezen