800 mensen gebruiken preventief hiv-remmers

Sinds juni worden hiv-remmers terugbetaald voor wie een hoog risico op besmetting loopt: mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit Afrikaanse landen onder de Sahara. Die maatregel lijkt succes te hebben. Al 800 mensen gebruiken sindsdien preventief hiv-remmers. Dat blijkt uit cijfers van de aidsreferentiecentra en wordt bevestigd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Vorige week maakte het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid al bekend dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses in 2016 met 10 procent gedaald zijn tegenover 2015. Dat terwijl het aantal tests om hiv op te sporen gestegen is. Wat meestal ook een stijging in het aantal nieuwe gevallen oplevert.

De daling van het aantal nieuwe diagnoses is veroorzaakt door een heel aantal maatregelen zoals sensibilisering en snelle behandeling. Sinds juni van dit jaar worden hiv-remmers terugbetaald voor hoogrisicogroepen. Een hiv-remmer remt de vermenigvuldiging van het hiv-virus af en vertraagt zo de afbraak van het afweersysteem. Truvada, of PreP is zo’n preventieve hiv-remmer. Vooral mannen die seks hebben met mannen en mensen uit Sub-Saharaans Afrika vallen binnen die hoogrisicogroepen. 

Sindsdien gebruiken al 800 mensen het medicijn preventief. Minister De Block (Open VLD) hoopt dat de daling van nieuwe hiv-gevallen zich volgend jaar nog verder zal zetten: “Het aantal nieuwe besmettingen loopt naar beneden, maar die daling kan niet vlug genoeg gaan. Elke nieuwe besmetting is er eentje te veel." Een hiv-remmer kan de kans op aids tot 99 procent verminderen, maar helpt niet tegen soa's.

Sinds november vorig jaar is er nog een andere maatregel ingeroepen om hiv sneller op te sporen. Sindsdien kan je in de apotheek voor 30 euro een zelftest kopen. Om de drempel laag te houden, is de zelftest eenvoudig in gebruik en kan je hem zonder doktersvoorschrift kopen. Het volstaat om bloed te prikken in de vinger of een uitstrijkje te nemen in de mond. Sinds de test vorig jaar op de markt kwam, zijn er ongeveer 12.000 exemplaren verdeeld op de Belgische markt. 

Meest gelezen